- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nemac koji je crveno-bele zavio u crno ide u penziju posle EP

© AP Photo / Alvaro BarrientosToni Kros
Toni Kros - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Legenda nemačkog i evropskog fudbala Toni Kros odlučio je da posle Evropskog prvenstva, upravo u njegovoj Nemačkoj, okonča prebogatu karijeru. To je na svom zvaničnom sajtu potvrdio Real Madrid sa kojim je osvojio sve što se osvojiti može.
„Majstor u kopačkama“ i čovek koji na terenu „vidi“ apsolutno sve, a njegove lopte „imaju oči“ odlučio je da u 34 godini stavi tačku na vanserijsku karijeru.
Kao 16-godišnjak stigao je iz Minhena u slavni Bajern, a debitantski nastup upisao je godinu dana docnije i to protiv Crvena zvezd na Marakani!
Toni Kros je nepunih 10 minuta pre kraja susreta pri vođstvu Crvene zvezde 2:1 kročio na teren, sve ostalo je istorija. Zavio je crveno-bele u crno, jer je prvo asistirao legendarnom Miroslavu Kloseu za izjednačenje, da bi na kraju i sam presudio srpskom šampionu.
Polako, ali sigurno izborio se za status prvotimca u redovima Bavaraca, koje je napustio 2014. godine, što će se, kasnije ispostaviti kao jedna od najvećih grešaka Bajerna, a s druge strane, jedna od najboljih odluka u istoriji Real Madrida.
Bajern je odbio da Krosu izjednači platu, s onom koju je imao Mario Gece koji je stigao iz Borusije Dortmund kao velika zvezda. Na Alijanc areni su smatrali da Nemac nije taj kalibar i olako su ga (pre)pustili Realu.
Sa 24 godine stigao je u Madrid i tu je zlatnim slovima ispisao istoriju kraljevskog kluba. U tandemu sa Lukom Modrićem na sredini uspeo je u četiri navrata da pokori Stari kontinent, podizavši „ušati pehar“. Kros je pregazio 463 utakmice u slavnom belom dresu, podelio je 98 asistencija za gol, dok je mrežu tresao skromnih 28 puta.
Ipak, njegov osećaj za igru i uticaj na istu, te lakoća i elegancija igre i pokreta ostaće upamćeni u srcima svih istinskih ljubitelja fudbala.
Do tada, ostaje nam da uživamo u majstorijama Krosa, prvo u finalu Lige šampiona 1. juna protiv Borusije Dortmund na Vemblije, gde će juriti šestog „klempavka“ (4 ima sa Realom, jednog s Bajernom), a zatim i na Evorpskom prvenstvu u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula.
Posle toga će „majstor u kopačkama“ okačiti iste o klin.
Geret Sautgejt - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
SPORT
Kakav lav, strašna „tri lava“: Englezi pokazali Srbiji šta je čeka u Nemačkoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala