- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se krije iza naglog „zaokreta“ zapadnih zemalja u korist Palestine

© Tanjug / AP Photo/Emilio MorenattiPropalestinski protesti u Barseloni
Propalestinski protesti u Barseloni - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Inicijativa tri zemlje kolektivnog Zapada – Španije, Irske i Norveške o priznavanju palestinske države vremenom će doživeti krah, nakon što ih Sjedinjene Američke Države disciplinuju, smatra politikolog dr Rajko Petrović.
Posle Norveške, Španija i Irska priznale su palestinsku nezavisnost, saopštili su premijeri te dve zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris.
„Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uveren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedelja“, istakao je Haris.
On je dodao da se odlukom tri zemlje Palestini priznaje „legitimno pravo na državnost“.
„Ovo je podrška rešenju o dve države, što je jedini ispravan put ka miru i bezbednosti za Izrael, Palestinu i njihove narode“, naveo je Haris.

Marketing Španije, Irske i Norveške: Želja da se prikažu kao mirotvorci

Španija je, u suštini inicijator inicijative ove tri zemlje s obzirom da je španski premijer Pedro Sančez prvi poveo kampanju da se širom sveta organizuju forumi i debate u vezi sa priznavanjem Palestine kao nezavisne države, kaže Petrović za Sputnjik.
A to je pomalo neshvatljiv potez s obzirom na činjenicu da Španija ima istoriju progona Jevreja Sefarda u 15. veku, čijim je potomcima kasnije priznato pravo na špansko državljanstvo, dodaje Petrović.
„Međutim, ovde je očigledno u pitanju želja i Španije, i Norveške, i Irske da se prikažu kao nekakve mirotvoračke zemlje na globalnom planu. Norveška već ima neka slična iskustva ili bar pokušaje da se tako predstavi, poput rešavanja krize u Venecueli itd. Važno je istaći i da u samoj Španiji imamo sve veći broj ljudi islamske veroispovesti, pre svega Marokanaca, koji predstavljaju biračko telo i organizovali su proteste protiv onoga što se dešava u Gazi, a na čije glasove očigledno španski premijer želi da računa.“

Amerika će disciplinovati sve tri zemlje

Nekoliko zemalja Evropske unije prethodnih nedelja su dale naznake da planiraju da priznaju Palestinu, jer smatraju da je rešenje sa dve države ključno za trajni mir u tom regionu. Norveška, koja nije članica EU, ali uglavnom prati odluke Brisela, dugo je podržavala rešenje sa dve države, Izraela i Palestine.
Samo osam od 27 članica EU – Poljska, Bugarska, Mađarska, Češka, Rumunija, Slovačka, Švedska i Kiparpodržavaju Palestinu kao državu.
U ovom trenutku neće se desiti da neke druge zapadne države priznaju Palestinu, smatra Petrović i ocenjuje da je inicijativa tri zemlje neka vrsta probnog balona.
„Ne bi trebalo zaboraviti da su SAD koje su najmoćnije unutar kolektivnog Zapada kome pripadaju ove tri zemlje, apsolutno protiv priznanja Palestine i da će vrlo verovatno pokušati da na neki način disciplinuju i Španiju, i Norvešku, i Irsku. Moja prognoza je da će ta inicijativa u suštini, vremenom doživeti potpuni krah. Baš kao i pokušaj privođenja izraelskog premijera od strane Međunarodnog suda pravde.“

Kvadratura kruga Bliskog istoka

Iako je rešenje o dve države izgleda kao jedino koje bi moglo dovesti do mira na Bliskom istoku, Petrović smatra da se i nadalje mogu očekivati konflikti velikih razmera na tom području.
„Suštinski, niti je Izrael spreman na takvu vrstu rešenja, posebno ne sada kad ima vojnu premoć u Gazi, niti muslimanski svet uopšte, ne samo Palestinci, žele da priznaju postojanje Izraela u bilo kom obliku. Tako da mislim da će taj prostor i dalje biti ono što se u teoriji zove kvadratura kruga, odnosno nešto gde je gotovo pa nemoguće pronaći neko dugotrajno rešenje“, zaključio je Petrović.
Pogledajte i:
Zastava Palestine - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
SVET
Norveška i Irska priznale Palestinu; Španija će 28. maja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala