- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Saudijsko-japanska vizija 2030 - jača saradnja na svim poljima

© AP Photo / Amr NabilMuhamed bin Salman
Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Prestolonaslednik Saudijske Arabije princ Muhamed bin Salman obećao je tokom video-razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kišidom stabilne isporuke nafte Japanu, saopštilo japansko ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju se navodi da je prestolonaslednik rekao Kišidi da Saudijska Arabija ostaje posvećena stabilnom snabdevanju Japana sirovom naftom kao i da Saudijska Arabija želi saradnju s Japanom i u drugim oblastima, uključujući i oblast čiste energije, preneo je Rojters.
U ponedeljak je saudijski prestolonaslednik iznenada odložio posetu Japanu gde je trebalo da boravi od 20. do 23. maja, navodeći kao razlog zdravstvene probleme.
Princ Muhamed bin Salman je trebalo da se sastane s premijerom Kišidom i japanskim carem Naruhitom.
U saopštenju japanskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Kišida rekao prestolonasledniku da Japan očekuje da saudijsko kraljevstvo nastavi da igra vodeću ulogu u stabilizaciji globalnog tržišta nafte, uključujući i dalje povećanje proizvodnje.
Japan i Saudijska Arabija su juče u Tokiju održali bilateralni poslovni forum na kojem se razgovaraloo daljoj saradnji u energetici i drugim industrijski granama.

Saudijsko-japanska vizija 2030.

Tokom foruma Saudijsko-Japanska Vizija 2030, japanski ministar industrije Ken Saito sastao se sa saudijskim delegatima, uključujući ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana, ministra investicija Khalida Al-Faliha i saudijskih kompanija.
Tokom poslovnog foruma „Saudijsko-japanska vizija 2030.“, japanski ministar industrije Ken Saito sastao se sa saudijskim delegatima, uključujući ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana, ministra investicija Halida el Faliha i predstavnike saudijskih kompanija.
„Saudijska Arabija je najveći japanski snabdevač sirovom naftom i jedan od najvažnijih partnera u pogledu energetske bezbednosti“, rekao je Saito na forumu.
U nastojanju da prodube svoje veze, dve strane su u utorak potpisale više od 30 memoranduma o razumevanju (MOU), od energetike do finansijskog sektora i proizvodnje.
Saudijska kompanija za nabavku električne energije saopštila je da je potpisala dva ugovora o kupovini električne energije sa konzorcijumom koji vodi japanska trgovačka kuća „Marubeni (8002.T)“, za nabavku energije iz projekta vetra ALGhat (600 megavata) i projekta vetra Va'ad Alšamal (500 megavata).
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala