- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Potpisan Memorandum između Instituta „Dedinje“ i Pekinške akademije nauka

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/ Institut „Dedinje“Potpisan Memorandum između Instituta „Dedinje“ i Pekinške akademije nauka
Potpisan Memorandum između Instituta „Dedinje“ i Pekinške akademije nauka - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić i direktor Pekinške akademije nauka i tehnologije (BJAST) Vu Đanmin potpisali su Memorandum o razumevanju između Instituta i pekinške akademije o saradnji u naučno-istraživačkom polju u oblasti kardiovaskularne medicine.
Bojić je za Tanjug rekao da Pekinška akademija za nauku i tehnologiju ima granične i važne discipline i za biologiju i medicinu, i biće velika pomoć našem Institutu svojim potencijalima i resursima.
„Da bolje sagledavamo etiologiju, patogenezu, mehanizam oboljevanja. Kada to bolje saznamo i kada naučno-stvaralački tome prilazimo, kada bolje znamo uzroke, onda ćemo imati bolje uslove za efikasnije i uspešnije lečenje karidovaskularnih bolesti, koje su ubica broj jedan našeg naroda“, rekao je Bojić, napomenuvši da svakih 10 minuta izgubimo po jedan ljudski život zbog tih bolesti.
On je dodao da će opus stavralaštva kineskih kolega i njihovog rada kroz genotipe kardiovaskularnih bolesti, kroz patofiziologiju, omogućiti našim stručnjacima da bolje sagledavaju, ne samo lečenje kardiovaskularnih bolesti nego i prevenciju i lečenje.
„Kako da u samom startu eliminišemo bolesti kardiovaskularnog sistema i smanjimo njihovo pogubno dejstvo u samom startu“, objasnio je Bojić.
Bojić je istakao i to da je kineskim kolegama nakon potpisivanja predstavio i maketu BIO4 kampusa koja je izložena na Sajmu tehnike u Beogradu, u prostoru gde je Memorandum i potpisan i naglasio da je reč o najvećem tehnološkom naučnom iskoraku i projektu u Srbiji u poslednjih 100 godina.
„U BIO4 kampusu, Institut je kao najmlađi i najagilniji naučni institut dobio svoj prostor, okružen velikim farmaceutskim kućama i industrijom u medicini i medicinskom biznisu. Da svoje stvaralačke i naučne i stručne potencijale stavi u upotrebnu funkciju, i da ovde deluje u oblasti genetike, kardiovaskularne prevencije, laboratorije za arterosklerozu, vaskularnu biologiju, eksperimentalne hirurgije, vrhunsku opremu, pa sve do farmakokinetike, proizvodnje odgovorajućih lekova u kojima će naši stručnjaci imati učešća“, rekao je Bojić.
Na pitanje kako kineske kolege vide Institut, rekao je da „Dedinje“ vide kao jednu od najprominentnijih kuća u evropskim dimenzijama.
„Mi smo i zaista kuća koja ima užasno puno materijala, operišemo više u odnosu na druge zdravstvene ustanove u ovoj oblasti, duplo više od svih njih zajedno. Vredi tu bazu podataka srediti, napraviti odgovarajuću klasifikaciju, dati odgovarajuću uzročno posledičnu vezu i vredi je posle toga naučno istraživati i sagledavati“, rekao je Bojić.
Potpisivanju su prisustvovali i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i predsednik Naučnog veća Instituta „Dedinje“ Goran Lončar.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala