- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Amerika iza kulisa radi na potkopavanju BRIKS-a

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Vašingtonu se ne dopada ništa što je van njegove kontrole i radi iza kulisa na potkopavanju BRIKS-a, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Radi se na potkopavanju BRIKS-a, uključujući i iza kulisa, remećenju projekata, komplikovanju aktivnosti njegovih institucija“, naveo je zamenik ministra.
Rjabkov je na otvaranju Akademskog foruma BRIKS-a poručio da, u uslovima sankcionog pritiska Zapada, BRIKS nastavlja da jača ulogu država-članica organizacije u međunarodnom monetarnom sistemu.
Prema njegovim rečima, u kontekstu „sve većeg pritiska“ zapadnih zemalja i njihove primene „nelegalnih sankcionih mera“, očigledna je potreba da se udalji od monopola američkog dolara.

„Trenutna situacija u globalnoj ekonomiji stvara talase nestabilnosti, izaziva nove krize i odlaže izglede za postizanje ciljeva održivog razvoja. Nastavljamo da jačamo ulogu država BRIKS-a u međunarodnom monetarno-finansijskom sistemu “, primetio je Rjabkov.

Visoki diplomata istakao je da BRIKS posvećuje „sve veću pažnju“ pronalaženju alternativnih metoda transgraničnog plaćanja.
Osim toga, on je napomenuo da povećana pretnja od terorizma i izazovi u informacionom prostoru zahtevaju od zemalja članica BRIKS-a da traže kolektivne odgovore.
Govoreći o ulasku u službu interkontinentalne balističke rakete „bulava“, Rjabkov je rekao da to ne narušava obaveze Moskve u okviru Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.
On je prokomentarisao i tvrdnje Pentagona da je Rusija navodno izvela protivsatelitski uređaj u nisku orbitu Zemlje, rekavši da je reč o informacionoj prevari.
Akademski forum BRIKS organizovan je u godini predsedavanja Rusije udruženjem i 300. godišnjici Ruske akademije nauka. Predsedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala