- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Kolektivni Zapad odbija dijalog za rešavanje eskalacije napetosti u svetu

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Situacija u svetu zahteva dubinski dijalog u potrazi za izlazom iz napetosti, ali ga kolektivni Zapad odbacuje, upozorio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Generalno, eskalacija napetosti na evropskom kontinentu, u svetskim razmerama, kao i aktivna faza regionalnih sukoba u najrazličitijim regionima, naravno, ne doprinose stabilnosti i predvidivosti i potencijalno su opasne zbog dalje eskalacije tenzija, uključujući i u nuklearnoj sferi“, odgovorio je Peskov na pitanje kako Kremlj ocenjuje aktuelne rizike od nuklearnog sukoba.
Prema njegovim rečima, situacija istovremeno zahteva dubok dijalog da bi se, oslanjajući se na političko-diplomatske metode, pronašao izlaz iz tenzija, ali ga zemlje takozvanog kolektivnog Zapada odbacuju.

SAD odbile sve ruske inicijative o zabrani oružja u svemiru

Komentarišući izveštaje Sjedinjenih Američkih Država da je Rusija lansirala satelit koji bi mogao da bude oružje, Peskov je rekao da se Rusija ponaša isključivo u skladu sa međunarodnim pravom i ništa ne krši.
„Nikako ne mogu to da komentarišem. Mi se ponašamo apsolutno u skladu sa međunarodnim pravom, ništa ne kršimo“, rekao je Peskov novinarima.
Prema njegovim rečima, Rusija se više puta zalagala za „zabranu lansiranja bilo kakvog oružja u svemir“.
„Nažalost, ove naše inicijative su odbijene, uključujući i od strane SAD“, podsetio je portparol.
Prethodno, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio predlog rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, koji je predložila Rusija. Stalni predstavnik Moskve u toj organizaciji Vasilij Nebenzja rekao je da su SAD potvrdile svoje realne namere da militarizuju kosmos.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
RUSIJA
Moskva: Propuštena još jedna prilika da se spreči trka u naoružanju u svemiru
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala