- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izvor: Rusija nema nameru da revidira državnu granicu na Baltiku

© Sputnik / Alexander Galperin / Uđi u bazu fotografijaBrodovi ruske flote
Brodovi ruske flote - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Moskva ne namerava da revidira državnu granicu na Baltičkom moru, izjavio je vojno-diplomatski izvor.
„Nije bilo i nema nikakvih namera za revidiranje širina teritorijalnih voda, ekonomske zone, epikontinentalnog pojasa kod kopnene obale i linije državne granice Ruske Federacije na Baltiku“, precizirao je on.
U utorak je Ministarstvo odbrane Rusije predložilo da se ažuriraju koordinate državne granice u vodama Baltičkog mora. Ministarstvo je opravdalo potrebu za ovom merom činjenicom da se direktne linije Rusije u Finskom zalivu ne nastavljaju i ne zatvaraju na teritoriji Rusije, što zauzvrat ne dozvoljava određivanje spoljne granice njenih unutrašnjih morskih voda. Trenutno je ovaj regulatorni pravni akt u fazi pripreme. Njegovo stupanje na snagu se očekuje u januaru 2025. godine.
Nakon predloga o revidiranju granica, oglasio se predsednik Finske Aleksandar Stub.
„Finske vlasti proučavaju informacije ruskih medija o definisanju morskih zona u Finskom zalivu. Rukovodstvo zemlje pažljivo prati situaciju. Rusija nije kontaktirala Finsku po ovom pitanju. Finska se ponaša kao i uvek: smireno i zasnovano na činjenicama“, napisao je Stub na društvenoj mreži Iks.
Ministar spoljnih poslova Finske Elina Valtonen izjavila je da će ova zemlja diplomatskim kanalima zatražiti informacije od Rusije u vezi sa namerom ruskog Ministarstva odbrane da revidira državnu granicu na Baltiku. To je izjavila šefica Ministarstva spoljnih poslova Elina Valtonen.
„Oslanjamo se na informacije iz medija i nemamo nikakve zvanične informacije o ovom pitanju“, izjavila je ministar za list „Helsingin Sanomat“.
Ona je navela da će Helsinki diplomatskim putem i zvaničnim kanalima tražiti dodatne informacije.
„Finci nemaju razloga za brigu. Pretpostavljamo da Rusija deluje u skladu sa konvencijom (o pomomrskom pravu)“, zaključila je Valtonen.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala