Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva: Rezolucijom o Srebrenici prekraja se istorija 20. veka

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da se usvajanjem rezolucije o Srebrenici prekraja istorija 20. veka, čime bi se stvorio novi svetski poredak zasnovan na lažima i nepoštovanju.
Time se takođe, krši Dejtonski sporazum, kao i ustav Bosne i Hercegovine.
Brnabićeva je u razgovoru za Hepi televiziju istakla da se rezolucija donosi u trenutku kada postoje žarišta širom sveta.
"Vi otvarate još jedno žarište na Balkanu, koje je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju i vi sad bacite šibicu, koja neće pomiriti te ljude, nego će raspaliti mržnju. Oni će se pokupiti, radiće svoj posao, a mi ćemo ostati ovde u regionu", rekla je Brnabićeva.
Kako je navela, rezolucija se donosi 29 godina nakon dešavanja u Srebrenici i to bez konsenzusa.
"Bez ikakvih razgovora. Ne da nema konsenzusa, nego nisu ni pokušali da naprave konsenzus, nisu ni pokušali da naprave dogovor", naglasila je predsednik Narodne skupštine.
Brnabićeva dodaje da će o rezoluciji odlučivati zemlje koje ne da nemaju veze sa Balkanom, već teško da znaju gde se on nalazi, a pogotovu Srebrenica.
Ona ističe da je apsurdno što će Nemačka predstaviti rezoluciju, ali da je ponosna na koji način se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori za domaće interese.
"Ponosna sam i na Srbiju koja danas za razliku od pre 12 godina ima dovoljno hrabrosti i samopoštovanja da digne glas i da to ne radi skriveno i u tajnosti, već potpuno javno, iskreno i odgovorno", kazala je Brnabićeva.
Predsednik Narodne skupštine ističe da je o ovome razgovarala sa predsednikom Vučićem, nakon čega je on imao sastanke i večeru sa kineskim šefom misije pri Ujedinjenim nacijama.
Govoreći o ponašanju svetskih sila ovim povodom, Ana Brnabić kaže da im planove remeti to što nisu računali na hrabrost Srbije da se bori za istinu.
Brnabićeva je ukazala i da se na male, siromašne zemlje koje zavise od velikih sila vrši pritisak - "ucenjivanje kreditima, razvojnim projektima, razvojnom pomoću, političke ucene".
Generalna skupština UN sutra treba da glasa o rezoluciji o Srebrenici.
Bilbor u Beogradu sa porukom: Mi nismo genocidan narod. Pamtimo. Ponosne Srbija i Srpska - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
SRBIJA
Pamtimo! Vučić i Dodik objavili spot sa snažnom porukom, osvanuli i bilbordi širom Beograda /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala