Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Njujorka: Dobili smo podatke, za neke zemlje nismo očekivali da će nam zabiti nož u leđa

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da smo dobili podatke o tome ko će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici i da će biti razočaravajućih vesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa.
"Ali očekivali smo velike pritiske i znali smo da će biti promena stavova i da će ćutati sve vreme i na kraju se prikloniti onima koji su veliki i jaki, ali biće i onih koji će izdržati pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu i da se suprostave nakaradnim prinicipima", rekao je Vučić novinarima.
Istakao je da radimo svoj posao koliko možemo uprkos svim teškoćama i naporima.
Rekao je da veruje da će mnogi koji će da glasaju za rezoluciju da nam se sutradan pravadaju i objašnjavaju kako to rade za naše dobro jer će da daju obrazloženje - zašto su glasali za.
"Pa će da ponove praznu priču kako to nije kolektivna krivica srpskog naroda i kako oni mnogo vole Srbe itd, a onda očekujete već od petka i subote pokušaje umirivanja situacije - Srbi su nam najveći prijatelji i ajde da nastavimo kao da ništa juče nije bilo", rekao je Vučić.
Dodao je da ima desetak tih zemalja koje ni sebi ni nikom drugom ne mogu da objasne zašto će da glasaju za, i da idu protiv svojih srpskih prijatelja, osim što su poslušnici nekih većih.
"Nemci će da otvore Generalnu skupštinu UN da bude paradoks najizraženiji. Kako je čudna sudbina,pa se dogodi i posle Prvog i Drugog svetskog rata da nam Nemačka sudi svojim izlaganjem. Ja ću odgovoriti, ovo je za mene veoma teško i odlično razumem. Vidim kako već neki govore, šta će da rade u sledećoj vlasti, pošto se podrazumeva da će biti marionete i da će da služe onima koji donose rezoluciju protiv Srbije. Ja neću da pristanem na to, već ću da se borim za Srbiju", naveo je Vučić.
Predsednik je rekao da će biti još razočaranja za nas.
"Kad vam se žale zemlje koje su po 50 puta veće od nas, kako su pod velikim pritiskom, a ja samo kažem - jel' mi nismo pod pritiskom. A onda su vrlo prljavu ulogu odigrali crnogorski amandmani i to nije Crna Gora - oni su samo nečiji potrčko. Mi znamo i čiji, i o tome ću govoriti u petak", rekao je on.
Vučić je rekao da će Srbija posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici videti ko su joj prijatelji i partneri, jer se kako je naveo, situacija menja iz sata u sat i dodao da im neće biti lako.
"Oni su uvereni da će imati ogromnu većinu, ogromnu podršku, vidim da su mnoge naše ljude ubedili u to. Oni koji su naučili njih da samo slušaju i da ne veruju u mogućnost bilo kakvog otpora, sirovoj i surovoj sili, oni nikada ne mogu da se bore do kraja. Ja sam borac i boriću se do kraja i dalje verujem da će biti iznenađeni rezultatom glasanja", rekao je Vučić.
On je dodao da su mislili da smo glupi.
"Mislili su svako normalan bi prihvatio da ima izgovor pred svojim građanima i da kaže - super, evo sad imamo amandmane, koji govore da Srbi nisu kolektivni krivci i Srbija da nije kolektivni krivac - vin, vin situacija itd. Samo ti ljudi nisu razumeli. Možda bi oni ubedili sve druge u Srbiji, ali mene nisu. Oni su bili sigurni da ću da radim ono isto što i oni, ne mislim u CG već u mnogim zemljama i da ću da prihvatim ono što mi je lakše i što će da me očuva na vlasti i što mi niko neće zameriti nigde", rekao je Vučić.
On je istakao da Srbi nisu genocidan narod i dodao da smo slabiji mnogo, ali da će uzvratiti svaki udarac jer Srbija brani svoj obraz i slobodu.
"Ako ja pitam ove ljude ovde, zbog čega se donosi ova rezolucija, koja je namera i ko je donosi i zašto u ovom trenutku i hoće li to da ujedini bilo koga u BIH i u regionu? Ne, ništa nije podelilio više region. Nikada niko nije mogao da donese dobru odluku od ove koju su doneli Nemci i Sarajevo", rekao je Vučić.
Upitao je i šta će da rade sutra pošto su, kako kaže, otvorili Pandorinu kutiju pa će da dođu do rezolucije o nemačkom genocidu nad Rusima, Srbima, hrvatskom genocidu nad Srbima i raznim drugim temama, do Namibije, šta su radili Nemci tamo.
"Hoćete tad da imate isti princip ili ćete da kažete da nije u skladu sa međunarodnim pravom", upitao je on.

Nisam siguran kako će glasati Grčka

Vučić je prokomentarisao informaciju da će Grčka glasati za rezoluciju o Srebrenici.
"Nisam siguran kako će Grčka glasati, ali ne isključujem mogućnost da glasaju za rezoluciji. Plan mnogih zemalja koji će glasati protiv Srbije je da se dodvore velikim. A niko od njih ne može da odgovori na pitanja čemu ova rezolucija i da li će doprineti poboljšanju situacije ili pogoršanju. I niko ne može da odgovori pozitivno na ta pitanja. Oni kažu da ne može ceo narod da bude odgovoran, ali ja ne mogu da lažem ni sebe ni svoju zemlju i narod. Shvatio sam kakva je to prevara, jer će reći da su glasali za rezoluciju zbog amandmana. Ne mora odgovornost samo da bude politička, ona može da bude i moralna i svaka druga", rekao je Vučić.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku održao je sastanke sa brojnim stalnim predstavnicima država članica pri UN povodom najavljenog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, koje je zakazano za 23. maj u Generalnoj skupštini UN.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala