- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Amerika kuje planove da maksimalno zaoštri situaciju u Aziji i uguši Istok

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Pratite nas
Moskva ne isključuje mogućnost da Vašington kuje planove da maksimalno zaoštri situaciju u azijskom regionu i uguši Istok, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
On je na konferenciji za novinare posle Saveta ministara spoljnih poslova ŠOS skrenuo pažnju na vojno-političku aktivnost SAD u Aziji, uključujući upotrebu nuklearne komponente.

Prema rečima Lavrova, aktivnosti SAD i njihovih saveznika u Azijsko-pacifičkom regionu imaju za cilj da eskaliraju situaciju i dovedu je u goruću fazu.

S tim u vezi, precizirao da je Severna Koreja nedavno izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog provokacija Amerike i njenih saveznika u tom regionu.
Kako je rekao, zemlje srednje Azije su ogorčene drskim pokušajima kolektivnog Zapada da ih natera da igraju po evropskim pravilima.
„Zapad ne nudi ravnopravnu i obostrano korisnu saradnju, već pokušava da preuzme sve procese u evroazijskom regionu, preteći, zahtevajući da izveštavaju o tome kako zemlje srednje Azije sprovode sekundarne sankcije“, dodao je ministar.

Pokušaji Zapada da „uguši Istok“ neće uspeti, poručio je Lavrov.

„Da bi se suprotstavile Americi i njenim satelitima, zemlje evroazijskog kontinenta i organizacije kao što je ŠOS moraju preuzeti u svoje ruke razvoj i poredak koji moraju samostalno uspostaviti“, konstatovaoje diplomata.
Istovremeno, on je napomenuo da Šangajska organizacija za saradnju može da postane „jedan od stubova“ transformacije Evroazije u jedinstveni opštekontinentalni prostor mira, stabilnosti, međusobnog poverenja i razvoja.
„Delimo mišljenje da ŠOS ostaje jedan od stubova multipolarnog svetskog poretka. Ona je u potpunosti sposobna da postane pokretačka snaga koja stoji iza transformacije Evroazije u jedinstveni opšte kontinentalni prostor mira, stabilnosti, međusobnog poverenja i razvoja. Danas smo mnogo razgovarali o tome“, rekao je Lavrov.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala