- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Automatizacija anulira strujne kvarove | Energija Sputnjika

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Pratite nas
U emisiji „Energija Sputnjika“ Dušan Vukotić govori o tome šta EDS radi u situaciji pada napona električne energije.
Vraćanje struje za manje od pola minuta. Deluje kao naučna fantastika. Ali, zapravo to ne samo da je moguće već se primenjuje u Srbiji. I, tu ne samo da pratimo razvijene evropske zemlje već smo ukorak sa njima a po nekim rezultatima i prednjačimo. Sve zahvaljujući automatizaciji.
Projekat „Elektrodistribucije Srbije” (EDS) skraćuje oko 180 puta period bez električne energije u slučaju kvara na mreži, na manje od 30 sekundi, uz pomoć najmodernije napredne tehnologije, odnosno inteligentne automatizacije srednjenaponske mreže.
„Da bi se izbegao direktan rad sa ekipama po terenu, urađena su rešenja automatizacije, gde su na optimalnim tačkama u mreži postavljeni uređaji kojima možemo daljinski da upravljamo. U konceptu napredne automatizacije koji je EDS primenila na Novom Beogradu aktivirani su mrežni kontrolori. To su posebni sistemi koji prate taj deo mreže i automatski donose odluku na koji način da se uradi brza rekonfiguracija mreže”, objašnjava Dušan Vukotić vođa ovog projekata u Elektrodistribuciji Srbije.
Ne, ovde nije reč o veštačkoj inteligenciji, što ne znači da možda ubuduće neće iona biti uključena u primenu automatizacije kod brzog otklanjanja kvarova – onoga što mi, običan narod zovemo nestanak struje.
Cilj automatizacije je da se na vrlo efikasan način utvrdi gde je nastao kvar, da se izoluje i ostatak mreže u najkraćem roku i ponovo snabde električnom energijom.
Sistem napredne automatizacije, koji je realizovan u Beogradu, predstavlja, možda, najveći realizovani sistem proizvođača „Simens“ u svetu. Na primer, u Nemačkoj, na području Berlina samo su tri transformatorske stanice uključene u sistem samooptimizujuće mreže, a u Beogradu ih je uključeno više od 35.
Sagovornik „Energije Sputnjika“ u razgovoru sa Jelicom Putniković objašnjava da se EDS ovim projektom, jedinstvenim u regionu, prvim ovog tipa i u tolikom obimu, uključila među lidere u modernizaciji elektrodistributivne mreže.
Plan EDS je da se nastavi širenje automatizacije mreže u okviru modernizacije sistema sa ciljem da se poveća pouzdanost napajanja električnom energijom na teritoriji cele države, a pre svega u velikim gradovima.
Energija Sputnjika, 21.5.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala