- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Antonov: SAD negira legitimitet Međunarodnog krivičnog suda, ali ga koristi protiv neprijatelja

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Pratite nas
Administracija Sjedinjenih Američkih Država negira legitimitet Međunarodnog krivičnog suda, zastrašujući ga sankcijama, ali ne okleva da koristi ovu strukturu protiv onih koje Vašington smatra svojim neprijateljima, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
On je primetio da je procena SAD o delovanju Međunarodnog krivičnog sud u pogledu Rusije i Izraela primer dvostrukih standarda i licemerja.
Antonov je prokomentarisao saopštenje Stejta departmenta da Rusija i Izrael nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, ali da se njegova jurisdikcija može odnositi samo na Rusiju i da se jurisdikcija MKS može odnositi samo na slučajeve kada je jedna od strana u sukobu članica instance. U slučaju Izraela i Palestine, prema mišljenju Stejt departmenta, ni na jednu od zemalja se ne odnosi, a u slučaju Ukrajine i Rusije, Kijev priznaje jurisdikciju suda.

„Ovo je još jedan primer dvostrukih standarda i parade američkog licemerja. Vlasti SAD negiraju legitimitet Međunarodnog krivičnog suda i zastrašuju sankcijama tu strukturu kada je reč o interesima samog Vašingtona i njegovih saveznika. Međutim, bez griže savesti koriste taj pseudo-pravni instrument protiv onih koje smatraju neprijateljima“, istakao je Antonov.

Antonov je reagovao na saopštenje Pentagona da će SAD nastaviti da podržavaju Međunarodni krivični sud u vezi sa istragom događaja u Ukrajini, uprkos zahtevu suda da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.
„Niko na svetu ne bi trebalo da gaji iluzije o bogohulnoj politici Amerike, koja koristi pitanja ljudskih prava zarad samo jedne stvari – obračunavanja sa nepoželjnim državama. Očigledno, je to upravo taj 'red koji se zasniva na pravilima'“, zaključio je diplomata.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala