- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

77. Kanski festival: Od Kopoline sage „Megalopolis“ do kontroverznog filma o Trampu

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Uđi u bazu fotografijaPriznanje "Zlatna palma" Kanskog filmskog festivala
Priznanje Zlatna palma Kanskog filmskog festivala - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Pratite nas
Ovogodišnji Kanski filmski festival, koji traje od 14. do 25. maja, privlači pažnju brojnim ostvarenjima etabliranih svetskih sineasta, među kojima su novi filmovi Frensisa Forda Kopole, Paola Sorentina, Dejvida Kronenberga, a posebnu pažnju privukao je film o bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.
U zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala je drama iranskog reditelja koji živi i stvara u Danskoj Alija Abasija „Šegrt“, priča o tome kako su mladi Donald Tramp i njegov advokat Roj Kon stvorili carstvo nekretnina u Njujorku sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
Ulogu Trampa igra Sebastijan Stan, Kona tumači Džeremi Strong, dok je uloga Ivane Tramp poverena Mariji Bakalovoj.
Film je i pre kanske premijere podstakao polemike, a posebno je uznemirio Danijela Snajdera, bivšeg milijardera, koji je, prema navodima „Varajetija“, kao Trampov prijatelj, donirao ogromne sume za njegovu predsedničku kampanju 2020. godine, a uložio je novac i u „Šegrta“ verujući da će to biti laskavi prikaz bivšeg predsednika SAD.
Prema navodima časopisa, Snajder je, međutim, bio besan kada je pogledao film u februaru i tražio da se pojedini delovi ovog ostvarenja promene, angažujući i advokate.
Tramp je u filmu prikazan kako siluje svoju nekadašnju suprugu Ivanu, kako zloupotrebljava amfetamine, kocka se, ne plaća račune i sklapa ugovore s osobama kriminalnog miljea.
Film je, prema pisanju medija, naišao na veoma pozitivne reakcije publike u Kanu.

Najveći filmski stvaraoci na jednom mestu

Dvostruki dobitnik „Zlatne palme“ Frensis Ford Kopola predstavio je publici u Kanu svoj novi film, naučno-fantastičnu sagu „Megalopolis“, u čiju je produkciju uloženo više od 120 miliona dolara. Reč je o delu na kojem je Kopola radio godinama, a koje za polaznu tačku ima pad Rimskog carstva i posledice koje je taj događaj ostavio na moderan svet.
Film je opisan kao „bajkoviti rimski ep, smešten u zamišljenu modernu Ameriku, a u njemu glume Adam Drajver, Obri Plaza, Šaja Labaf, Džon Vojt i Lorens Fišbern, kao i Kopolina unuka Romi Mars.
Italijanski reditelj Paolo Sorentino, koji se pre desetak godina u Kanu proslavio svojim ostvarenjem „Velika lepota“, ove godine je predstavio svoj novi film „Partenopa“, koji se bavi mitom o sireni, vezanim za nastanak njegovog rodnog Napulja. U filmu igraju Geri Oldman i Stefanija Sardineli.
Kanadski reditelj Dejvid Kronenberg ove godine je na festivalu predstavio svoj horor triler „Pokrov“, u kojem igraju Dajana Kriger, Vinsent Kasel i Gaj Pirs.
Veliko interesovanje kanske publike pobuđuje i film „Sva lica dobrote“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, u kojem igraju Ema Stoun, Vilijem Defo, Margaret Kjuli i drugi.
Ruski reditelj Kiril Serebrenikov predstavlja „Limonov: Balada“, adaptaciju romana Emanuela Karera o kontroverznom ruskom piscu i disidentu Eduardu Limonovu.
Pol Šrajder, scenarista „Taksiste“ i reditelj „Američkog žigola“, predstavlja delo „Oh, Kanada“, dramu o piscu koji beži od vijetnamskog rata, u kojoj glume Ričard Gir i Uma Turman.
U programu festivala van konkurencije našli su se dugoočekivani nastavak „Pobesneli Maks - Furioza“Džordža Milera i epski vestern „Horizont. Američka saga “ Kevina Kostnera.
Na čelu ovogodišnjeg žirija biće 40-godišnja Amerikanka Greta Gervig, koja je potpisala holivudski blokbaster „Barbi“.
Festival je 14. maja otvoren filmom „Drugi čin“ Kventina Dupijea, komedijom o ljubavnom trouglu koja je prikazana van konkurencije. Počasne „Zlatne palme“ 77. Kanskog filmskog festivala dobili su holivudska diva Meril Strip i kreator filmske sage „Ratovi zvezda“ Džordž Lukas, kao i „Studio Gibli“ japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.
Glumica Meril Strip  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
KULTURA
Meril Strip glavna zvezda ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala