- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi susret Putina i Sija u julu u Astani

© Sputnik / Sergey Bobylev / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF Vladimir Putin pribыl v Kitaй s oficialьnыm vizitom
Prezident RF Vladimir Putin pribыl v Kitaй s oficialьnыm vizitom  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
Pratite nas
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping sastaće se u julu u Astani na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Van Jijem u prestonici Kazahstana.
„Raspored nam je veoma intenzivan. Čekamo vas, dragi prijatelju, na sednici ministara spoljnih poslova BRIKS za manje od mesec dana u Nižnjem Novgorodu. Naši lideri će se sastati tokom samita ŠOS u julu ovde u Astani“, naveo je ministar.
Prema njegovim rečima, državna poseta Putina Kini 16 i 17. maja, potvrdila je poseban strateški karakter bilateralnih odnosa dveju zemalja.
S tim u vezi, šef ruske diplomatije je napomenuo da je zajednička izjava lidera Rusije i Kine o produbljivanju bilateralnih odnosa „izazvala širok odjek u svetu, uključujući i u UN, i zacrtala nove zadatke“ u kontekstu dovođenja dijaloga Moskve i Pekinga na još viši nivo.
On je dodao da se pripremaju manifestacije povodom 75. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Kine.
„Danas je veoma dobra prilika da vidimo kako možemo, bez pauza i bez oklevanja, da iskoristimo tempo, podsticaj koji je dat našim odnosima usled pregovora u Pekingu i Harbinu, kao i da dajemo odgovarajuće instrukcije našim zaposlenima“, konstatovao je diplomata.
U saopštenju MIP-a Rusije navodi se da je Lavrov pozdravio predlog Sija u vezi sa organizacijom mirovne konferencije o Ukrajini uz ravnopravno učešće Moskve i Kijeva.

O Tajvanu

U isto vreme, MIP Rusije istakao je da su Moskva i Peking osudili mešanje trećih zemalja u unutrašnje stvari Kine po pitanju Tajvana.
Kako se dodaje, Lavrov je potvrdio privrženost Rusije principu „jedne Kine“ u svetlu stupanja na dužnost novog tajvanskog predsednika Laj Čing-tea.
„Strane su jednoglasno osudile mešanje trećih zemalja u unutrašnje stvari Kine u tajvanskom pitanju. U kontekstu ceremonije stupanja na dužnost 'predsednika' Tajvana Laja Čing-tea, šef ruske diplomatije potvrdio je čvrstu privrženost Moskve principu 'jedne Kine'“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Prezident RF Vladimir Putin pribыl v Kitaй s oficialьnыm vizitom  - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2024
RUSIJA
Lavrov otkrio detalje pregovora Putina i Sija
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala