- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mobilizacija preti postojanju najvećeg metalurškog kombinata u Ukrajini

© Sputnik / Nikolay Cheekeechoo / Uđi u bazu fotografijaMetalurški kombinat
Metalurški kombinat - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2024
Pratite nas
Mobilizacija ugrožava postojanje najvećeg rudarsko-metalurškog preduzeća u Ukrajini, izjavio je direktor preduzeća „ArselorMital Krivi Rog“ Mauro Longobardo u intervjuu za britanski list „Fajnenšel tajms“.
„Ako oni (ukrajinske vlasti) nastave sa mobilizacijom, nećemo imati dovoljno (zaposlenih) da funkcionišemo. Radi se o postojanju kompanije“, istakao je on.
Kompanija je pokrenula u gradu kampanju za zapošljavanje žena, kako bi se zamenili regrutovani muškarci, dodao je Longobardo.
„Ranije je fabrika angažovala žene, ali uglavnom za administrativne poslove. Sada one sve više preuzimaju uloge koje zahtevaju fizički rad“, navodi se u članku.
Da bi dobili posao u fabrici, muškarci prvo moraju da se prijave u teritorijalni centar za zapošljavanje i to obeshrabruje mnoge potencijalne kandidate. Najčešće se u pogonu mobilišu mašinovođe, električari i mehaničari. Vojni odsek koristi „dvostruki pristup“: ne samo što šalju pozive za vojsku u sedište kompanije, koje je ona dužna da uruči, već referenti odseka čak stoje na ulazu u fabriku tokom smena, tako da se neki zaposleni vraćaju kući i javljaju da su bolesni, a eventualni novi zaposleni zaobilaze preduzeće.
Prema Longobardovim rečima, fabrika je već morala da smanji proizvodnju, uključujući i čelika koji je potreban za zaštitu energetskih objekata.
„Na kraju krajeva, mislim da zemlja gubi“, ocenio je direktor preduzeća.
Kako je u komentaru za list izjavio Evgenije Grečani, menadžer odeljenja za popravku teške tehnike, on već oko godinu i po dana zapošljava žene i napominje da će zapošljavanje muškaraca samo biti gore.
„Vidim da se situacija neće poboljšavati u narednih nekoliko godina. Čak i ako se rat završi, i dalje će biti teško“, istakao je on.
„ArselorMital Krivoj Rog“ je metalurški kombinat i najveće rudarsko-metalurško preduzeće u Ukrajini, koje se nalazi u gradu Krivoj Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine. Radi u sastavu međunarodne korporacije „ArselorMital“, najvećeg stranog investitora u zemlji. Kapacitet preduzeća je projektovan za godišnju proizvodnju više od 6 miliona tona čelika, više od 5 miliona tona valjanih proizvoda i više od 5,5 miliona tona livenog gvožđa.
Zakon o pojačanoj mobilizaciji u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Svi vojni obveznici dužni su da ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu dokumenta. Da bi se to uradilo, potrebno je da se dođe lično u vojni odsek ili da se prijavi na elektronski nalog obveznika. Zakonom je propisano da vojni obveznici moraju stalno sa sobom da nose vojnu legitimaciju i pokažu je na zahtev službenika vojnog odseka ili policije. Onima koji to eskiviraju, može biti oduzeta vozačka dozvola. Uslovi demobilizacije u Zakonu nisu navedeni. Ova odredba je izbačena iz dokumenta, što je izazvalo negodovanje jednog broja poslanika.
U Ukrajini je 24. februara 2022. godine uvedeno ratno stanje, a sledećeg dana predsednik zemlje Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je izlazak iz Ukrajine muškarcima od 18 do 60 godina tokom perioda ratnog stanja.
Novi zakon o mobilizaciji stupio na snagu, ulice ukrajinskih gradova prazne - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2024
SVET
Nigde žive duše: Novi zakon o mobilizaciji stupio na snagu - puste ulice ukrajinskih gradova /video/
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala