- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ima li života pre smrti | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2024
Pratite nas
U emisiji otkrivamo šta će se naći u programu pozorišnog Kustendorfa, kao i da li postoji veza između njegovog slogana i plakata sa klovnom i ovogodišnje Evrovizije
Zašto je, posle Francuske, Amerike i Japana ipak najvažnije slušati svoju muziku pred srpskom, svojom publikom, čemu ga je u umetnosti naučio dugogodišnji život u inostranstvu i zašto – posle svih avangardnih i složenih oblika koje je upoznao obrazujući se kao kompozitor i dirigent – težnja ka jednostavnosti i dalje njegov ideal – za Sputnjik objašnjava kompozitor Miloš Raičković čija je muzika nazvana „Novi klasicizam“ izvedena pre nekoliko večeri u Domu Vojske Srbije.
Da li se naše kratko pamćenje potvrđuje i u slučaju jedne od najvažnijih književnica na prelazu dva veka, Svetlane Velmar-Janković čiju je desetogodišnjicu smrti ovog aprila propratio muk, zašto devojčica rođena u Jovanovoj ulici koja je rodnom gradu podigla spomenik knjigama „Dorćol, „Vračar“, „Kapija Balkana“, ali i „Lagumom“, „Ožiljkom“, „Prozracima“ nema nijedno obeležje koje bi potvrdila je nekad živela i stvarala u Beogradu – o tome razgovaramo sa prof. dr Slavicom Garonjom, koja je tekstom „O jednom neoduženom dugu“ osvetlila naš poslovični nemar prema velikanima.
Zašto je ovogodišnji izbor za pesmu Evrope, podigao toliku prašinu, izazivajući oštre komentare i reakcije, da li je ovde reč samo o muzici ili o promeni standarda i preispitivanju opštih društvenih vrednosti, šta jednu pesmu čini favoritom za ovakvo takmičenje i da li je najveći gubitnik u svemu tome muzika, tj kultura – pitamo goste „Orbite kulture“, kompozitora i muzičara Aleksandra Sedlara i kulturologa Maju Vukadinović.
A ima li života pre smrti, kako i glasi slogan ovogodišnjeg pozorišnog Kustendorfa koji je od 17. do 19. maja održava na Mećavniku pitamo selektora festivala, nagrađivanog reditelja Milana Neškovića.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Ima li života pre smrti | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala