- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

Ofanziva u Harkovskoj oblasti se nastavlja; u Belgorodu odjeknule eksplozije

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 814. dan. Nastavljaju se žestoke borbe u Harkovskoj oblasti. Ukrajinske snage tokom noći su izvele intenzivni napad dronovim na Krim i nekoliko ruskih oblasti, ali je ruska PVO uspešno dejstvovala, oborivši većinu letelica.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:36 17.05.2024
U ruskoj Belgorodskoj oblasti na snazi je uzbuna za vazdušnu opasnost, a keko prenose reporteri Spunjika sa lica mesta, u centru grada odjeknule su eksplozije.
Za sada nije poznato da li ima povređenih i šta je bila meta gađanja ukrajinske vojske.
Istovremeno, iznad belgorodske oblasti oboren je jedan projektil lansiran iz sistema „točka-U“, kao i jedan ukrajinski dron.
19:36 17.05.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
16:00 17.05.2024
Ukrajinski mediji saopštavaju da u Odesi odjekuju eksplozije. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Odeskoj oblasti u 15.15 po lokalnom vremenu.
Takođe, vazdušna opasnost je na snazi i u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti.
15:57 17.05.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu sedmicu:
Ruska vojna grupacija „Jug“ je nastavila da prodire u dubinu ukrajinske odbrane i za nedelju dana nanele velike gubitke Kijevu. Takođe, odbijeno je i devet kontranapada Kijeva u blizini mesta Raszdolovka, Krasno, Spotno i Časov Jar u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ukrajinska vojska izgubila je do 3.725 vojnika, ostam tenkova uključujući i pet nemačkih tenkova „leporad-2A1“, 13 oklopnih vozila, 55 automobila, reaktivni sistem „grad“, 47 jedinica artiljerije, kao i tri stanice za radioelektronsku borbu,
Ruska vojsna grupacija „Zapad“ je nanela gubitke 18 ukrajinskim brigadama protekle sedmice i odbila 37 kontranapada Kijeva – ukupni gubici ukrajinske vojske iznosili su do 960 vojnika. Takođe, pripadnici ove vojne grupacije zazeli su povoljnije položaje u blizini mesta Artjomovka, Makejevka u Luganskoj Narodnoj Republici, Kisljovka, Sinjkovka u Harkovskoj oblasti, Krasni Liman i Torsko u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Ruska vojna grupacija „Sever“ je protekle nedelje zauzela 12 naseljenih mesta u Harkovskoj oblasti i nastavlja sa ofanzivom u dubinu ukrajinske odbrane. U pitanju su Borisovka, Bugrovatka, Gatišče, Gluboko, Krasno, Lukjanci, Morohovec, Ogurcovo, Olejnikovo, Pletnjovka, Piljno, Strelečje. Takođe, odbijen je 21 napad snaga Kijeva u blizini mesta Gluboko, Tiho i Starica u Harkovskoj oblasti. U tim borbama ukrajinska vojska izgubila je 1.175 vojnika, 10 tenkova, 14 oklopnih vozila, 45 automobila, 13 sistema „vampir“ češke proizvodnje, 26 komada artiljerije, pet raketnih kompleksa „buk“ i „strela-10“.
Ruska vojna grupacija „Istok“ je za minulu nedelju poboljšala svoje položaje i odbila dva kontranapada Kijeva – gubici ukrajinske vojske iznosili su do 965 vojnika, jedan tenk, 28 automobila, devet oklopnih vozila, tri reaktivna sistema „grad“ i dva borbena vozila raketnog sistema „strela-10“. Ruska vojska je poboljšala svoje položaje u blizini mesta Ugljedar, Velika Novoselka, Vodjano i Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u blizini mesta Červono i Dorožnjanka u Zaporoškoj oblasti.
Ruska vojsna grupacija „Centar“ je protekle nedelje zauzela mesto Keramik u Donjeckoj Narodnoj Republici i nanela gubitke 14 ukrajinskim brigadama. Takođe je odbila 59 kontranapada Kijeva, a ukupni gubici ukrajinske vojske iznosili su oko 2.500 vojnika, četiri tenka uključujući i jedan „abrams“ američke proizvodnje, 27 automobila, 20 oklopnih vozila, borbeni reaktivni sistem „RAK-SA-12“ hrvatske proizvodnje, 23 artiljerije uključujući pet samohodnih sistema „paladin“, kao i tri američke haubice „M777“. Takođe, ruska vojska poboljšala je svoje položaje na frontu i to u blizini mesta Novoaleksandrovka, Evgenovka, Karlovka i Rozovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Ukrajinska vojska je u zoni ruske vojne grupacije „Dnjepar“ je za proteklu nedelju izgubila 265 vojnika i u tom području ruska vojska zauzela je mesto Rabotino. U borbama ukupno je uništeno i 15 automobila, dva oklopna vozila, raketni sistem „vampir“, 35 artiljerija uključujući i 16 američkih haubica „M777“. Samo tokom jučerašnjeg dana ukrajinska vojska izgubila je 40 vojnika, a reč je o 65. mehanizovanoj i 128. brdsko-jurišnoj brigadi ukrajinske vojske koja je bila meta napada ruske artiljerije. Takođe, u tim napadima uništena su i četiri ukrajinska vojna automobila.
Ruske PVO snage su protekle nedelje oborile šest ukrajinskih aviona MiG-29, jedan Su-27, 31 raketu „atakams“, 329 dronova i drugih vazdušnih objekata. Takođe, uništena je i 31 navodeća bomba „hamer“ francuske proizvodnje, 15 protivradiolokacionih raketa „harm“ američke proizvodnje, 199 reaktivnih projektila lansiranih iz sistema „vampir“, „grad“ i „oljha“. Kada je reč o Krimu i Krasnodarskom kraju, samo juče oborena su 123 ukrajinska drona.
Ruska vojska je protekle sedmice izvela 28 grupnih napada visokopreciznim naoružanjem i dronovima na ukrajinske vojne objekte, komandne centre i aerodromsku infrastrukturu, kao i snage PVO, arsenale, skladišta goriva i postrojenja za skladištenje dronova. Takođe, mete su bili i položaji ukrajinskih snaga, kao i stranih plaćenika. Raketne snage su pogodile i diviziju ukrajinskih PVO sistema „patriot“ američke proizvodnje, četiri helikoptera Mi-24, 40 borbenih čamaca.
Ruska vojska je za minulih sedam dana uništila 25 ukrajinskih morskih dronova u akvatoriji Crnog mora.
Tokom protekle sedmice ruskoj vojsci predalo se 63 ukrajinska vojnika, od kojih 48 u zoni odgovornosti ruske vojne grupacije „Sever“.
15:02 17.05.2024
Ruski sistemi PVO su za nedelju dana oborile šest ukrajinskih lovaca MiG-29, jedan Su-27, 41 raketu "atakams", 329 dronova i drugi ciljeva.
Za poslednja 24 sata iznad Krima i Crnomorske oobale oboreno je 123 ukrajinskih dronova.
14:51 17.05.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o mobilizaciji osuđenika za lakša krivična dela. Prema proceni šefa frakcije stranke "Sluga naroda" Davida Arahamije, na taj način bi moglo da bude mobilisano 15-20.000 osuđenika.
14:48 17.05.2024
Ruska vojska je u poslednjih nedelju dana zauzela 12 naselja u Harkovskoj oblasti, ofanziva se nastavlja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
13:32 17.05.2024
Više od 200 kvadratnih kolometara oslobođeno je u Harkovskoj oblasti, delimično je oslobođen severni deo regiona a u Volčansku je u toku čišćenje terena, rekao je šef administracije regiona Vitalij Gančev.
13:27 17.05.2024
Prodor ruskih snaga u Harkovskoj oblasti je iznenađenje za sve, nije bilo nagovešataja o tome čak ni od američke obaveštajne službe, rekao je francuski general Bruno Klermon.
12:12 17.05.2024
Ruski vojnici, grupa Centar - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Za sada nema planova za zauzimanje Harkova
10:34 17.05.2024
Jedinice koje ukrajinska vojska zbog teške situacije u Harkovskoj oblasti moraju da prebacuju kao pojačanje jednim delom se povlače sa drugih pravaca i prebacuju u ovu oblast, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
On je rekao i da su ruske snage sada na udaljenosti gde mogu da deluju primenjujući avijacione bombe i artiljeriju, tako da imaju dominaciju.
10:14 17.05.2024
U NATO smatraju da će „pre ili kasnije“ poslati snage u Ukrajinu, piše „Politiko“ pozivajući se na visoko pozicioniranog zvanilnika jedne od članica Alijanse.
„Njujork tajms“ je ranije pisao da je Kijev, nakon proboja ruske vojske na frontu, tražio od NATO pomoć na planu obuke regruta u blizini fronta.
Načelnik združenog generalštaba američke vojske Čarls Braun je ocenio da je slanje instruktora NATO u Ukrajinu neizbežno.
Kako navodi izvor „Politika“, Alijansa za sada nema planove za slanje vojske u Ukrajinu.
Predstavnici Alijanse pretpostavljaju da će se to pre ili kasnije desiti , ako ništa drugo zbog potreba obuke i podrške, navodi se u članku.
09:50 17.05.2024
Zemlje Zapada pripremaju usaglašene diplomatske mere s ciljem da ubede Vladimira Zelenskog da prihvati princip pregovora, objavila je francuska radio-stanica „Jurop 1“pozivajući se na izvore.
Kako navodi radio, Kijev će morati da napravi izbor u korist pregovora imajući u vidu mogući razvoj događaja po nepovoljnom scenariju koji moće da dovede do toga da ruske snage otvore nov front.
„Zapadne vlade pripremaju koordinisane diplomatske aktivnosti s ciljem da ubede Zelenskog da prihvati princip pregovora“, navodi „Jurop-1“.
07:20 17.05.2024
F-16 prokletstvo za Ukrajinu
Lovci F-16 će goreti u Ukrajini kao i druga preterano hvaljena zapadna tehnika, rekao je bivši američki obaveštajac i vojni analitičar Skot Riter.
"F-16 će proći isto kao tenkovi 'leopard', 'abrams', "bredli" - sve to je preterano hvaljena zapadna tehnika koja se može uništiti, koja gori isto kao i druga tehnika. I kada dođe trenutak, to će značiti kraj sposobnosti Ukrajije da održavaju taj rat, shvatiće da nade nema, da je sve izgubljeno i da im niko ne može pomoći", rekao je on.
Riter je komentarisao i nedavni nastup američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Kijevu, primetivši ironično da se on možda priprema za novu poziciju.
„Realnost je takva, prosto se šalim, ali je, verovatno, Blinken bio samo na audiciji za svoj budući 'posao' rokenrol zvezde, obzirom na njegov nastup u baru u Kijevu“, prokomentarisao je analitičar Blinkenovu posetu Kijevu u okviru koje je pevao i svirao u baru.
06:59 17.05.2024
Ruska vojska "iskanderima" je gađala mesto gde se nalazila zapadna tehnika isporučena Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
06:54 17.05.2024
Ukrajinske snage pokušale su da nanesu štetu civilnim objektima u Novorosijsku ali u tome nisu imali uspeha, rekao je gubernator.
06:53 17.05.2024
Ukrajinski vojnici su brzo povlačili i predavali u grupama kada je ruska vojska izvela juriš na selo Strelečje u Harkovoskoj oblasti, rekao je pripadnik jedinica grupe "Sever".
06:51 17.05.2024
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je posle intenzivnog ukrajinskog napada dronovima na Sevastopolj, u gradu otkazana nastava u školama , a zatvoreni su i vrtići. Zbog oštećenja podstanice "Sevastopolj" potrošačima se povremeno isključuje struja. Na podstanicu je palo više delova oborenih dronova.
06:46 17.05.2024
PVO je presrela i uništila 51 ukrajinski dron iznad Krima, 44 iznad Krasnodarske oblasti, čest iznad Belgorodske i jedan iznad Kurske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Pored toga, avijacija i patrolni čamci Crnomorske flote uništili su šest ukrajinski bespilotnih čamaca u Crnom moru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala