- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srbima u Srpskoj upravo preti zamka u koju su upali Srbi sa Severa Kosova

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSIzbori za gradonačelnika
Izbori za gradonačelnika  - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
Pratite nas
Do konsenzusa o eventualnom bojkotu lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini vlast i opozicija u Republici Srpskoj teško će doći zbog nepomirljivih razlika. Učestvovanjem samo nekih stranaka na lokalnim izborima, Srbe u BiH i Republiku Srpsku dovodi u poziciju sličnu onoj u kojoj su se našli Srbi na severu Kosova i Metohije.
Ovako politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara komentariše odbijanje opozicionih partija u Republici Srpskoj da se odazovu pozivu vladajuće koalicije okupljene oko Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, na sastanak i dogovor oko eventualnog bojkota lokalnih izbora, koji bi trebalo da budu održani 6. oktobra po zakonu čije je izmene nametnuo Kristijan Šmit.
Podsećamo, Šmit je izmene izbornog zakona nametnuo 26. oktobra prošle godine, a vlasti Republike Srpske, koje ga, uz Rusiju i Kinu, ne priznaju za visokog predstavnika, ne priznaju ni njegove odluke.
Neposredno nakon Šmitovog poteza najavljeno je usvajanje izbornog zakona za lokalne izbore u Narodnoj skupštini RS i njegov predlog nalazi se u tom telu.
Nakon što su izbori raspisani, vladajuća koalicija najavila je bojkot i dogovor o tome sa opozicijom. Predsednici parlamentarnih opozicionih partija, kao i predsednici partija koje nisu parlamentarne a imaju opštinske odbornike, pozvani su na sastanak u idući ponedeljak. Međutim, najjače opozicione partije, odbile su poziv.

Srbi u RS kao Srbi na KiM

Prema Kozomarinim rečima, situacija je takva da je moguće da se dogodi ono što se dogodilo u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kada su Srbi bojkotovali izbore i da mali procenat građana izabere opštinska rukovodstva. Razlika je u tome što na mesta načelnika opština i gradonačelnika neće biti izabrani Bošnjaci, ali to je, kako kaže, prilika da se opozicija posle više od dvadeset godina domogne lokalne vlasti u celoj Republici Srpskoj.
„To je, dakle, neslaganje pogubno za Srbe. Mislim da u Federaciji likuju zbog takvog odnosa između političkih snaga. Treba sesti i dogovoriti se šta je realno – da li je realno da se na izbore ide po zakonima Republike Srpske ili po izbornom zakonu Kristijana Šmita“, ocenjuje Kozomara.
Naš sagovornik podseća da je Republika Srpska imala svoj izborni zakon i da su izbori za lokalne organe vlasti 1998. i 2000. organizovani po tim zakonima, dok su po izbornom zakonu BiH izbori organizovani za zajedničke institucije.
U sadašnjim uslovima, prema Kozomarinom mišljenju, teoretski je moguće da politički faktori u Srpskoj postignu konsenzus o izlasku ili neizlasku na izbore, međutim, u praksi to je nemoguće.
„U praksi, opozicija neće da razgovara, pre svega sa Dodikom i Stevandićem o bilo kakvim zajedničkim političkim akcijama na nivou entiteta i BiH. Druga stvar, vladajući u RS smatraju da su apsolutna većina, što i jesu i da treba da nameću svoje političke stavove. To je nepomirljiva pozicija i jednih i drugih i do ponedeljka se sigurno ništa kvalitetnije neće dogoditi“, smatra Kozomara.
Moguće je da vladajuća koalicija popusti zbog ucenjivačkog kapaciteta opozicije, dodaje on. Jer vladajuća koalicija isprva je izjavila da će izaći na izbore, što je opozicija dočekala na nož uz optužbe da priznaju legitimitet Kristijana Šmita. Tada je vladajuća koalicija promenila mišljenje i počela da zagovara dogovor sa opozicijom, čime je sebe dovela u situaciju da ih opozicija ucenjuje, podseća Kozomara.

Bojkot je opštenacionalna stvar

Za politikologa Vojislava Savića, bojkot ima smisla samo ako svi u njemu učestvuju.
„Ako bilo koja stranka odstupi od bojkota, ona će na tim izborima pobediti bez ikakve konkurencije i to ne samo da ne bi bilo regularno, nego ne bi bilo ni moralno, niti bi imalo smisla. Dakle, ako se bojkotuje, moraju da bojkotuju svi“, kategoričan je Savić.
Za sada ne postoje izgledi da se konsenzus postigne zbog dubokih političkih razlika između vlasti i opozicije. Ipak, te razlike, po njegovom mišljenju ne bi trebalo da ometaju dogovor oko ovakvih stvari.
„To bi trebalo da bude stvar nacionalnog konsenzusa koja nema veze sa političkim prilikama, jer bojkot izbora je veliki korak koji zahteva ogromnu kolektivnu energiju, ne samo stranaka, nego i celokupne javnosti u Republici Srpskoj“, navodi Savić.
Ako bi se politički faktori Republike Srpske saglasili da bojkotuju izbore, to bi pokazalo novi nivo odnosa u BiH – konačno bi bila poslata jasna poruka da Šmitove odluke nisu efektivne u Republici Srpskoj.
Ako se vlast i opozicija dogovore i bojkotuju izbore, to će pokazati da u BiH postoji nova politička stvarnost koju će i Šmit morati da prihvati, zaključuje Savić.
Glasanje na biračkom mestu - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2024
REGION
CIK BiH: Lokalni izbori po izmenjenom Izbornom zakonu 6. oktobra
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala