- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poruke predsednika Rusije i Kine iz Pekinga – najava novog doba

© Sputnik / Pavel Bыrkin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, posle sastanka u Kremlju
Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, posle sastanka u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
Pratite nas
Domet susreta lidera Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga može se gledati pre svega kroz iskazano uzajamno lično poštovanje, kao i u sveobuhvatnoj saradnji u svim oblastima koju su najavili, posebno u saradnji u izgradnji multipolarnog sveta, ocena je profesora Dragane Mitrović.
Susret predsednika dve velesile - Rusije i Kine, Putina i Sija u Pekingu potvrdio je da Rusija i Kina isto gledaju na rešavanje svetskih problema i da se zalažu za multipolarni svet.

Uzajamno poštovanje temelj

Mimo pogleda na politiku, dve države su postigle saglasnost u još nizu sektora, od ekonomije do kulture, a o dometima susreta govori i niz potpisanih dokumenata o saradnji.
Profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Centra za studije Azije i Dalekog istoka Dragana Mitrović za Sputnjik kaže da je od velikog značaja sam dolazak Putina u Kinu i susret sa kinskim predsednikom samo par dana pošto je ponovo izbran za predsednika Rusije.
„On time pokazuje da prioritet u spoljnopolitičkim i ekonomskim aktivnostima Ruske Federacije ima Narodna Republika Kina i da je upravo ona taj strateški partner na koga će se Rusija u najvećoj meri i dalje oslanjati. To važi i za kinesku stranu, jer je ona voljna da podrži dalji razvoj odnosa dve države što je rekao i sam kinski predsednik,“ ističe Mitrovićeva.
To pokazuje, dodaje ona, da su njihovi odnosi izuzetno stabilni i ne samo da se održavaju na tako visokom nivou, već da sve više napreduju, od ekonomije, pa do zajedničkog nastupanja na međunarodnoj sceni sa ciljem izgradnje multipolarnog sveta.

Jačanje BRIKS I ŠOS

„Cilj je izgradnja infrastrukture tog multipolarnog sveta kroz BRIKS plus Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS) i druge formate saradnje koje predvode ili su u njima jako angažovane ove dve zemlje i naravno kroz bilateralne odnose koje su obema, kao susednim zemljama, od neizrecive važnosti - stabilna granica, saradnja, zajedničko nastupanje i zajednička odbrana od strateškog pritiska koje trpe obe države od strane Amerike i njenih saveznika,“ napominje sagovornica Sputnjika.
Ona dodaje da je atmosfera koja odražava ogromno prijateljstvo dva lidera bila vidljiva i tokom njihovog prošlog susreta 2023. godine koji je takođe protekao uz tople reči koje se retko upućuju u međunarodnoj areni.
„Dakle, vidi se i duboko poštovanje koje postoji međusobno na ličnom nivou i poverenje kineskog predsednika prema Putinu, i obrnuto. To je veoma retko, posebno za kineskog lidera, ali i uopšte u međunarodnim odnosima. Inače, odnosi među liderima su više nego simbolička naznaka kvaliteta odnosa između ove dve zemlje,“ napominje Mitrovićeva.

Udruženim snagama u odbrani od Zapada

Prema njenom mišljenju, sada mogu da se očekuju novi sadržaji u okviru njihove saradnje na više polja.
„To se tiče i oblasti visoke tehnologije i svega onog standardnog, od vojne do kulturne saradnje, obrazovanja, trgovine koja se ubrzano uvećava, energetike, avio i auto industrije, poljoprivrede… Možemo da ređamo sve ono što inače postoji kao oblik saradnje i to ćemo naći između ove dve države i u onome što je dogovoreno i što će biti realizovano u narednim godinama. Jedno od čvorišta tih tačaka kroz koje će se prelamati sve ovo jeste svakako njihov zajednički nastup u izgradnji multipolarnog sveta i promovisanju vrednosti koje taj svet podrazumeva, pre svega u međunarodnim organizacijama počev od Ujedinjenih nacija i kroz druge formate,“ zaključuje sagovornica Sputnjika.
Pogledajte i:
Putin i Si u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
RUSIJA
Oči celog sveta uprte u Peking: Šta su dogovorili Putin i Si
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala