Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi pokušaj manipulacije Prištine sa ZSO i Savetom Evrope

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Zastave EU i tzv. Kosova
Zastave EU i tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
Pratite nas
Aljbin Kurti pokušava da manipuliše Savetom Evrope pričom da imaju nekakav nacrt ZSO, ali očito da je Priština izgubila kredibilitet jer nije ispoštovala rok koji je obećala svojim mentorima. S druge strane, Beograd zanima samo ZSO po Briselskom sporazumu ili eventualno nacrt koji je predložila Evropska unija, kažu sagovornici Sputnjika.
Priština je pismom obavestila Savet Evrope čije je dvodnevno zasedanje započelo da će do kraja maja uputiti takozvanom kosovskom ustavnom sudu predlog statuta Zajednice srpskih opština, što im je jedan od uslova da ih ova organizacija primi u punopravno članstvo.

Pokušaj manipulacije Prištine

Biljana Pantić –Pilja, šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, smatra da je ovo vid manipulacije Prištine koja je obećala svojim mentorima da će do 7. maja poslati nacrt ZSO u SE.
„Oni konstantno manipulišu sa ZSO, sad sa ovim samo hoće da se dodvore svojim zapadnim finsijerima, posebno Nemačkoj, koja sve ovo i gura,“ kaže sagovornica Sputnjika.
Ona ne očekuje da bi ovaj potez Prištine mogao u poslednjem trenutku da dovede do nekih promena u dnevnom redu zasedanja SE.
„Ja se nadam da ne može, ali generalno sve je moguće, jer je i do sada celokupna procedura kršena kada je ovo u pitanju. Međutim, dnevni red ne bi trebalo da se menja kako sada stvari stoje, i verujem da će se držati toga da ne veruju praznim obećanjima Prištine,“ ističe Pantić-Pilja.
Ona smatra da SE neće nasesti na ovu priču iz Prištine kao što su do sada to činili, već da će da sačekati da vide da li će Priština da ispuni dato obećanje i formiraju ZSO, jer su već sada izgubili kredibilitet koji su imali kod svojih saveznika.
Milovan Drecun, predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije i bivši predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, takođe sve vidi kao deo manipulacije Aljbina Kurtija.
„On bi sada na osnovu obećanja da će poslati nekakav njihov nacrt statuta ustavnom sudu da dobiju šansu za prijem u SE bez obaveze da zaista i realizuju ZSO. Kurti izbegava sve ključne dogovore, dakle Briselski sporazum 2013. i 2015. godine, ali i nacrt statuta ZSO koji je predložio Miroslav Lajčak na koji su oni poslali neke primedbe i očekivali da budu ugrađene u nacrt tog statuta, što bi išlo na prištinski tzv. ustavni sud i da će to poslati u SE,“ podseća Drecun.

Ne treba novi nacrt ZSO

Ispostavilo se, dodaje naš sagovornik, da mu ni to ne odgovara već da sad izmišljaju neki novi njihov nacrt za ZSO. Drecun takođe podseća da u Briselskom sporazumu jasno stoji da ZSO treba da uradi srpski menadžment ili da to bude ono oko čega se Srbija barem konceptualno saglasila da bude nacrt predloga EU.
„Ne verujem da je ovo ideja samo Prištine već da u svemu ima učinka i neke vodeće zapadane države a išli su na to da će obećanje biti dovoljno iako to niti obavezuje niti znači da će ZSO biti formirana,“ kaže naš sagovornik.
Drecun takođe smatra da Priština kakav god da nacrt ZSO dostavi Sabetu Ebrope u bilo kom trenutku to nije nacrt koji nas obavezuje, jer mi imamo ZSO po Briselskom sporazumu ili eventualno nacrt EU o kojima možemo da razgovaramo i ni o kakvom drugom nacrtu.
Pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope (SE) nije se, uprkos očekivanjima Prištine, našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, ali dnevni red je sklon promenama i može se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.

Hronologija dešavanja

Podsećanja radi, PS SE je 16. aprila usvojila preporuku na osnovu izveštaja glavnog izvestioca za prijem Kosova u SE Dore Bakojani da se tzv. Kosovo primi u članstvo SE.
Bakojani je preporučila članstvo tzv. Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.
Duga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila.
Posle susreta srpskog i francuskog predsednika Francuska, Nemačka i Italija promenile su mišljenje i sada smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je pismo kosovskih vlasti upućeno Savetu Evrope, u kojem obećavaju da će nacrt statuta ZSO uputiti ustavnom sudu do kraja meseca, još jedan trik Prištine. A slično je reagovala i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Pogledajte i:
Zgrada Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
SRBIJA
Priština nije ispunila uslove za prijem u Savet Evrope: Francuska, Nemačka i Italija opominju Kurtija
Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
SRBIJA
„Još jedan trik Kurtija i lobista“: Vučić o najavi Prištine o njihovom nacrtu Statuta ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala