- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni „Gladio 2“: Pucanj na Fica kao na Kenedija i Đinđića – na meti svi koji ne zagovaraju rat

© AP Photo / Radovan StoklasaTelohraniteli uvozяt premьer-ministra Slovakii Roberta Fico posle pokušeniя
Telohraniteli uvozяt premьer-ministra Slovakii Roberta Fico posle pokušeniя - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
Pratite nas
Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica napad je na slobodni svet i na evropske slobodne lidere. Jasno je da oni koji zagovaraju i podstiču rat i novu blokovsku podelu Evrope nisu fizički ugroženi. Ugroženi su lideri poput Fica i Orbana koji ne žele da budu uvučeni u novu, veoma opasnu igru blokovske podele i nuklearnog pokera.
Ovako pokušaj ubistva premijera Slovačke Roberta Fica komentariše politikolog Aleksandar Pavić.

Atentat na Fica liči na ubistva Kenedija, Đinđića…

Prema njegovim rečima, istorija se ponavlja – opet je jedan „nezgodni“ lider uklonjen tako što je jedan navodno neuračunljivi čovek, po pravilu uvek sam, bez ičije podrške, izvršio atentat.
„U stvari, sve ovo mnogo liči na ubistvo obojice Kenedija, mnogo mi liči na ubistvo Đinđića. Srećom, Fico je još živ. Ima mnogo sličnosti – uvek je jedan napadač, nema pozadine, osim da je bio nezadovoljan, a kada prođe mnogo godina i kada se zagrebe ispod površine, onda vidite da tu ima mnogo više toga“, ističe Pavić.
Verovatno će i u slučaju atentata na Fica mnogo više informacija na videlo izaći sa protokom vremena, dodaje on. Naš sagovornik smatra da se radi o hibridnom ratu protiv onih koji se bore za slobodu i protiv nove militarizacije Evrope.

Kenselovanje pa eliminacija

Eliminacija neistomišljenika je idući korak nakon kenselovanja, odnosno ukidanja neke osobe u javnom prostoru – rat u Ukrajini, podstaknut od strane NATO ide jako loše po Zapad i zapadni političari su u paničnom strahu poraza – a tako veliki gubitak kredibiliteta zapadna politička elita sebi ne sme da dozvoli, navodi Pavić.
„Jedan od načina na koji oni pokušavaju da se održe je da poseju strah tamo gde još mogu da kontrolišu prostor. Sada je cilj da se od Rusije napravi još veći bauk, da se prenaglasi spoljna opasnost da bi mogle da se uvode totalitarne i represivne mere do ovakvih – kenselovanja, pa i ubistva“, kaže on.
Između ostalog, atentat na Fica podseća i na strategiju podizanja napetosti koja je bila deo operacije „Gladio“, operacije američke obaveštajne službe koja je za cilj imala niz subverzivnih aktivnosti protiv levičarskih pokreta u Evropi.
Tada je CIA, kako Pavić kaže, organizovala tajne terorističke armije kako bi se američko vojno prisustvo u Evropi održalo. SAD preko NATO i zaoštravanja odnosa sa Rusijom sada na isti način pokušava da zadrži svoje prisustvo na kontinentu. Zato atentat na Fica podseća na svojevrsni „Gladio 2“, zaključuje Pavić.
Ranjeni premijer Slovačke Robert Fico - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
SVET
Slovački ministar odbrane: Atentat na Fica unapred planiran; Podignuta optužnica protiv napadača
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala