- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si: Rusija i Kina izdržale iskušenja — uvek ćemo biti prijatelji i pouzdani partneri

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPutin u poseti Kini
Putin u poseti Kini - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
Pratite nas
Odnosi Rusije i Kine izdržali su iskušenja u uslovima promenljive međunarodne situacije, izjavio je kineski predsednik Si Đinping. Kina namerava da uvek bude dobar sused Rusiji, prijatelj i pouzdani partner, poručio je kineski lider tokom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Ova godina je u znaku 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije. U protekle tri četvrtine veka kinesko-ruski odnosi očvrsnuli su u teškim uslovima, izdržali iskušenje promenljive međunarodne situacije. Danas predstavljaju merilo odnosa između velikih sila i susednih zemalja, odlikuju se uzajamnim poštovanjem, poverenjem, prijateljstvom i obostranom koristi“, rekao je Si.

On je podsetio da se do sada sastao sa Putinom najmanje 40 puta.
„Takve bliske veze nam omogućavaju nam da zacrtamo strateške pravce za održavanje stabilne i brze dinamike rasta rusko-kineskih odnosa, koji nisu bili nimalo laki i stoga zaslužuju najpažljiviji tretman“, poručio je je predsednik Kine.
Kineski lider je istakao da održivi razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da zadovoljava fundamentalne interese dve zemlje i naroda, već i doprinosi miru i prosperitetu u regionu i širom sveta.
„U novom pristupu nameravamo da uvek budemo dobri susedi sa Rusijom, prijatelji od poverenja i pouzdani partneri, kao i da dosledno jačamo viševekovno prijateljstvo između dva naroda, zajednički težeći multinacionalnoj ravnopravnosti i pravednosti“, zaključio je Si.
Svečani doček za Putina ispred Velikog doma naroda - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
RUSIJA
Produbljivanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje: Razgovor Putina i Sija u Pekingu /video/
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala