- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici stvorili gel protiv mamurluka

CC0 / Unsplash/thom masat / Pijanstvo, alkohol, mamurluk
Pijanstvo, alkohol, mamurluk - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
Pratite nas
Naučnici su stvorili pionirski gel napravljen od mešavine mlečnih proteina i nanočestica zlata, koji nudi potencijalnu zaštitu od efekata konzumiranja alkohola. Međutim, da li ovo izvanredno otkriće može redefinisati način na koji pristupamo mamurluku?
U preliminarnim testovima sprovedenim na miševima, inovativni gel je pokazao izuzetnu efikasnost, brzo smanjivši nivo alkohola u krvi za impresivnih 40 procenata u roku od samo pola sata.
„Gel efikasno preusmerava metabolizam alkohola iz jetre u digestivni trakt, čime se izbegava stvaranje acetaldehida, štetnog nusproizvoda“, objašnjava Rafaele Mezenga, naučnik za materijale sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu, piše portal Sajens Alert.

Efekat katalizatora

Poznato je da je prethodno pomenuto jedinjenje acetaldehid primarni pokretač simptoma mamurluka, uključujući mučninu i glavobolju. Delujući kao katalizator, gel olakšava pretvaranje alkohola u manje štetnu sirćetnu kiselinu, čime se ublažavaju štetni efekti povezani sa konzumiranjem alkohola.
Miševi kojima je dat gel doživeli su značajan pad nivoa alkohola u krvi u prvih pola sata i pokazali su poboljšanu funkcionalnost jetre tokom 10-dnevnog režima dnevne primene gela. Mezenga naglašava potencijalnu primenljivost gela za pojedince koji žele da kontrolišu svoj unos alkohola bez ugrožavanja opšteg zdravlja. Ovo revolucionarno istraživanje, koje najavljuje potencijalnu promenu paradigme u prevenciji mamurluka, objavljeno je u časopisu Nejčr Nanotehnolodži.

Od čega se sastoji gel?

Zamršena formulacija gela uključuje upotrebu surutke, tečne komponente mleka, koja nakon ključanja prolazi kroz strukturnu transformaciju. Uvođenjem nanočestica zlata i šećera, ove strukture se kombinuju kako bi pokrenule enzimske reakcije koje efikasno neutrališu alkohol. Zahvaljujući svom specifičnom sastavu, gel usporava proces varenja, dajući dodatno vreme za konverziju alkohola u digestivnom traktu. Međutim, kada alkohol uđe u krvotok, efikasnost gela se smanjuje. Iako su početni nalazi obećavajući, opsežna istraživanja su neophodna da bi se potvrdila bezbednost gela za ljudsku upotrebu. Krajnji cilj je razvijanje proaktivne intervencije koja se može primeniti preventivno ili istovremeno sa konzumacijom alkohola u cilju ublažavanja njegovih štetnih efekata.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala