- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Peking je dovoljno jak da se suprotstavi drskom pritisku Amerike

© Sputnik / Natalia SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2024
Pratite nas
SAD i druge zemlje pokušavaju drsko da izvrše pritisak na Kinu da ograniči saradnju sa Rusijom, ali Peking je dovoljno jak da se tome suprotstavi, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Postoje i pokušaji Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja da prilično drsko pokušaju da izvrše pritisak na Kinu kako bi ograničili kinesku saradnju sa nama. Ali Kinezi su dovoljno jaki da se suprotstave tome“, napomenuo je predstavnik Kremlja.
Prema njegovim rečima, saradnja Moskve i Pekinga u kontekstu integracionih formata i međunarodnih organizacija predstavlja ozbiljan balansirajući element.
To je element koji uravnotežuje ionako turbulentnu međunarodnu agendu i agendu prožetu sukobima. Zato je Kina prva zemlja koju je Putin posetio i u kojoj sada boravi u državnoj poseti“, rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, trgovinsko-ekonomska saradnja Moskve i Pekinga je višestruka, postoje određeni problemi, ali su to problemi rasta.
Odnosi Rusije i Kine nisu usmereni protiv trećih zemalja, njihov cilj je poboljšanje blagostanja naroda dve zemlje, naglasio je porpartol ruskog predsednika.
„Predsednik Putin je upravo, govoreći u uskom formatu pregovora, rekao da su naši odnosi sa Kinom nekonfliktnog karaktera i njegova jedinstvena karakteristika je da je to apsolutno idealan kvalitet bilateralnih odnosa. Nisu usmereni ni protiv koga, nisu usmereni protiv trećih zemalja i teže jednom cilju – povećanju blagostanja naroda naše dve zemlje“, napomenuo je Peskov.

Evropa nije u stanju da se oslobodi američkog uticaja

Istovremeno, on je ocenio da evropske zemlje još nisu u stanju da se oslobode uticaja SAD.
„Možemo li reći da evropske prestonice sada teže suverenitetu? Ne možemo, još nismo registrovali te pokušaje. Štaviše, za sad ne primećujemo potencijal evropskih država da se nekako izvuku iz uticaja Amerike. Malo je verovatno da su sposobni za to“, rekao je portparol Kremlja.
Peskov je napomenuo da je prerano govoriti o promenama u političkom kursu evropskih zemalja nakon posete kineskog lidera Si Đinpinga. Kina je suverena država i gradi odnose sa Evropom u skladu sa svojim interesima, dodao je portparol ruskog lidera.

Moskva pozdravlja sva mirovne inicijative o Ukrajini

On je takođe rekao da Rusija pozdravlja sva mirovne inicijative o Ukrajini, kao i da će tema sukoba biti razmotrena i na pregovorima u Kini.
„Ukrajina će neizostavno biti tema pregovora. Pozdravljamo sve mirovne inicijative. Moskva je, naravno, impresionirana i vizijom kineske strane o potencijalnim perspektivama i osnovu za pokretanje nekih pokušaja da se situacija reši“, rekao je Peskov.
Govorio je i o predstojećoj konferenciji u Švajcarskoj o ukrajinskoj krizi. Kako je rekao, obzirom da učešće Rusije nije planirano, ta konferencija neće doneti rezultate, čak ni uz učešće Kine. Rasprava o regulisanju situacije u Ukrajini bez Moskve biće prazna priča, istakao je on.
„Sa našeg stanovišta, izbalansirani pristup Kineza može samo da oplemeni svaku konferenciju“, rekao je predstavnik Kremlja, dodajući da „to neće doprineti efikasnosti ovog konkretnog događaja“.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala