Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Borićemo se - nećemo dozvoliti da nam uzmu čast, Republiku Srpsku i Srbiju! /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ruskom domu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ruskom domu da će ponovo otputovati u Njujork, gde će biti od nedelje uveče sve do večernjih sati u četvrtak i boriti za istinu i poručio da nećemo dati da nam uzmu čast, Republiku Srpsku i Republiku Srbiju.
"Nas čeka težak posao, i da budem sasvim ličan, za mene možda najtežih sedam dana od kada sam premijer ili predsednik Srbije. Biću potpuno posvećen našoj borbi i već od nedelje uveče, ponedeljka, pa sve do tog četvrtka u popodnevnim ili večernjim satima provešću u Njujorku, gde ću se boriti za istinu, znajući da nemamo nikakvu šansu da pobedimo. Ama baš nikakvu", rekao je Vučić u Ruskom domu u okviru svog govora na temu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda".
Kako je rekao, boriće se u Njujorku, znajući koliko je moćna mašinerija kolektivnog Zapada i znajući koliko su bogati, silni, moćni i bahati.
"Ali nemamo izbora. Saterali su nas u ćošak, a kada vas sateraju u čošak, onda više ne brinete o tome možete li da se sklonite ili možete li da izađete, jer iz čoška izlaza nema. Već se koncentrišete na ono što branite, a ono što branimo i ono što im nećemo dati da nam uzmu - to su čast, to je Republika Srpska i to je Republika Srbija. Borićemo se za Srbiju i snažnije i jače nego što su očekivali, kao što smo se borili do sada. I kad usvoje tu rezoluciju, borićemo se još snažnije", naglasio je Vučić.
I nikada nećemo pognuti glavu pred onima koji bi ubedljivo najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim, poručio je Vučić.
Predsednik je govor u Ruskom domu zaključio sa rečima - sačuvaćemo i Srbiju i Republiku Srpsku.

Bocan-Harčenko: Zapad pokušava da progura na sve načine rezoluciju o Srebrenici

Okupljenima u Ruskom domu se na početku obratio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.
On je rekao da je tema nedopustivosti revizije istorije i važnost očuvanja kulture sećanja, aktuelna i izuzetno važna.
„Tema o kojoj govorim i o kojoj je odlučio da govori predsednik Srbije je jedna od najvažnijih u sadašnjem svetu, a to je nedopustivost revizije istorije. Aktuelnost ove teme, bilo je i ranije takvih pokušaja, ali sada rekao bih ti pokušaji su histerični, bezumni i prekoračili su sve granice razumnog. Radi se o pokušajima revanšizma, iskrivljavanja, kako je rekao predsednik Putin – iživljavanja nad istorijom, i naravno veličanja nacista i njihovih poslušnika. To je veličanje „banderovaca“, ustaša i drugih poslušnika Hitlera i nacista i radi se o stimulisanju tog najopasnijeg procesa i stimulisanju i podsticanju neonacizma. Radi se delimično o globalnoj politici, ali što se tiče Rusije to je deo hibridnog rata protiv naše zemlje u cilju, kako to ne krije Zapad, da se Rusiji nanese strateški poraz, dok iskrivljavanje istorije, smanjenje naše odlučujuće uloge u pobedničkom završetku Drugog svetskog rata i ranije u istoriji, to je najvažnije kako bi se narodu oduzelo osećanje nacionalnog ponosa, dostojanstvo, kako bi se narod bacio na kolena i to su udari na naš suverenitet, očuvanje tog suvereniteta i udari na nezavisnost zemlje“, rekao je ruski ambasador.
„Što se tiče Srbije, naravno o tome i ne govorim jer će mnogo ubedljivije o tome govoriti poštovani predsednik Srbije, kome zahvaljujemo na velikoj pažnji prema ovoj temi i konkretnim koracima kako se ne bi dopustila revizija istorije, a za našu saradnju koja se razvija u svim pravcima to je jedan od najvažnijih smerova“, dodao je Bocan-Harčenko i izrazio zahvalnost predsedniku Srbije, njegovoj administraciji, ministarstvima odbrane i spoljnih poslova na toj velikoj ulozi. Ambasador Rusije je izrazio zahvalnost i srpskom patrijarhu Porfiriju i rekao da je važna saradnja sestrinskih crkava – RPC i SPC, , pošto je sprečavanje iskrivljavanja istorije jedna od ključnih vrednosti koje ujedinjuju Rusiju i Srbiji i vrednosti za koje se borimo.
„Pokušaji da se iskrivi istorija tiču se ne samo vremena koja su u prošlosti, mislim na Drugi i Prvi svetski rat, i taj se period iskrivljuje umnogome kada se govori o Rusiji i njenoj ulozi, kada se govori o Srbiji i njenoj ulozi. Ali to se dešava i sada, kada se radi o događajima iz nedavne prošlosti. Mogu da kažem da upravo ovih dana Zapad pokušava da progura na sve načine rezoluciju o Srebrenici, koja je varvarski projekat ako mogu tako da nazovem tu akciju, i koja se potpuno uklapa u iskrivljavanje istorije i utvđivanje svojih tumačenja istorije, a kako bi ceo svet živeo ne na osnovu međunarodnog prava nego na osnovu arbitrarnih pravila koja je napisala zapadna manjina“, zaključio je ruski ambasador.
Skupu su prisustvovali i patrijarh srpski Porfirije, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, ministar kulture Nikola Selaković, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala