Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković iz Brisela: Izašli smo sa šest predloga, Priština sve odbila /video/

© Tanjug / STR Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u Briselu
 Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da se nije došlo do rešenja za dinar, da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.
On je novinarima nakon više od devet sati razgovora rekao da srpska strana nije zatvorila vrata jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god bude trebalo.
"Još jedan dug i mučan dan. Više od devet sati razgovarali smo o upotrebi dinara i jednostranoj odluci Aljbina Kurtija koji je onemogućio Srbima da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja. Iako je naša strana ponovo bila konstruktivna, izašla sa novih šest predloga, Priština je sve odbila", rekao je Petković.
Istakao je da Beograd neće odustati niti biti strana koja zatvara vrata i da će se boriti za svakog našeg čoveka i institucije jer moramo da obezbedimo sigurnu budućnost.
Prema Petkovićevim rečima, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak predložio je tri pitanja, ali ih je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi ocenio kao trivijalna, kao i modele koji su primenjivani u prethodnim sporazumima.
"Oni nama nude manje u odnosu na dogovoreno i što je njihov legalni sistem dopustio. Oni nama u dijalogu nude manje u odnosu na njihove propise. A kada postavimo pitanje Lajčaku dokle ćemo da razgovaramo i na koji način ako Priština ne želi modele, Lajčak sleže ramenima", rekao je Petković.
Kako je ponovio Srbija nikada neće odustati i boriće se za rešenja koja svakako treba da pomognu našem narodu i koja omogućavaju kompromisno rešenje da bi opstali na KiM.
"Dijalog nam služi da obezbedimo opstanak, za razliku od Kurtija koji želi da protera Srbe", rekao je direktor Kancelarije.
On je rekao i da su na sastanku snažno protestvovali zbog zabrane posete patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji, kao i zbog zabrane predstave i ulaska na KiM glumcu Nenadu Jezdiću.
Istaknuto je i šta prištinska vlast radi srpskim novinarima istakavši slučaj lista Jedinstvo i novinara koji se suočavaju sa proterivanjem iz njihovog sedišta u severnom delu Kosovske Mitrovice.
"To rade drugi put - prvi put su ih proterali iz Prištine 1999. godine, a sada iz Kosovske Mitrovice", rekao je Petković.
On je naglasio i da je tema dijaloga bilo "pitanje nad pitanjima", odnosno osnivanje Zajednice srpskih opština koje čini okvir za opstanak srpskog naroda i što Priština drži embargo nad srpskom robom čime krši najosnovnije vrednosti.
"Očekujemo poziv Lajčaka za nastavak dijaloga, a kada će to biti to je na njemu. U međuvremenu ćemo pripremiti dodatne komentare", rekao je Petković.
Na pitanje albanskog novinara zašto je za Beograd Lajčakov predlog neprihvatljiv, Petković je istakao da ga nije odbio Beograd već druga strana.
"Lajčak je izašao sa tri modela EU. Ako u njemu stoji da se formira novi entitet da Poštanska štedionica dobije licencu, da svi Srbi imaju pravo da podižu primanja na KiM, nismo to odbili mi već druga strana. Pitajte Bisljimija zašto neće da dozvoli da Srbi primaju plate i penzije. Mi želimo rešenje, stvari su suprotne u odnosu kako ih vi vidite", rekao je Petković i podvukao da su naše predloge videli međunarodni partneri.

Stano: Nema spremnosti da se dođe do kompromisnog rešenja

Na današnjem sastanku Beograda i Prištine uz posredstvo EU o upotrebi dinara na KiM strane nisu uspele da nađu kompromisno rešenje za preostala otvorena pitanja, saopštio je portparol EU Peter Stano.
EU "žali što nije došlo do kompromisa", naveo je Stano posle sastanka s delegacijama Beograda i Prištine u Briselu, uz ocenu da ''nema spremnosti'' da se dođe do kompromisnog rešenja.
"Odsustvo dogovorenog puta napred ima negativne posledice na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova i predstavlja stalni izvor zabrinutosti'', saopštio je Stano.
On je naveo da je EU kao posrednik u dijalogu spremna da sazove još jedan sastanak ''čim obe strane pokažu spremnost da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje''.
Stano je istakao da su predstavnici obe strane ''uspeli da prevaziđu pojedine razlike po pitanju slanja finansijskih sredstava iz Srbije na Kosovo, uključujući uspostavljanje poslovnog entiteta koji bi distribuirao finansijsku pomoć kosovskim Srbima''.
Uprkos tome što je EU iznela kompromisni predlog koji je ''u najvećoj meri uskladio stavove obe strane", danas do dogovora nije došlo pošto strane nisu postigle dogovor oko nekoliko ključnih pitanja, ''uključujući ukupan obim aktivnosti novog entiteta, obim korisnika entiteta i finansijsku pomoć Srbije institucijama na Kosovu koje podržava Srbija''.

Bisljimi: Neuspešan sastanak o dinaru, nema logike da se ponovo sastajemo

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi ocenio je kao neuspešan današnji sastanak u Briselu posvećen zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, prenose prištinski mediji.
"Nema logike da se ponovo sastajemo na ovu temu", rekao je Bisljimi novinarima posle više od deset sati razgovora, prenosi Koha.
Prema njegovim tvrdnjama, to je bio zaključak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je rekao da više neće pozivati na sastanak, ali da može razmotriti mogućnost novog susreta ako se pokaže konstruktivnost.
Bisljimi je izneo tvrdnju da je delegacija Beograda na sastanak došla sa novim predlozima po pitanju upotrebe dinara, a "ne sa odgovorom na predlog Lajčaka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala