- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Putin: Napredujemo svakodnevno i u svim pravcima na frontu

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Ruske snage svakodnevno i u svim pravcima poboljšavaju svoj položaj, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa komandantima vojnih okruga.
„Rad se odvija po planu koji je odobrila i pripremila komanda grupe, Generalštab. Svi postavljeni zadaci se izvršavaju“, rekao je Putin.
Po njegovim rečima, ne samo da su prošle godine odbijeni svi kontranapadi protivnika, nego i od početka ove godine ruske snage u svim pravcima, svakodnevno poboljšavaju svoj položaj.
Ruski lider je komandantima predstavio novog ministra odbrane Andreja Belousova.
Prema njegovim rečima, imenovanje Belousova je povezano sa tim što troškovi za potrebe vojske rastu i ove godine će dostići 8,7 odsto.
„Moramo da raspodelimo resurse efikasno i pažljivo“, rekao je Putin.
Istovremeno sa uvećanjem rashoda za odbranu i bezbednost sve socijalne obaveze prema građanima moraju biti ispunjene.
„Da podsetim da su sredinom 1980-ih ukupni rashodi Sovjetskog Saveza na odbranu i bezbednost iznosili približno 13 odsto. Ove 2024. godine, naši ukupni rashodi na odbranu i bezbednost biće približno 8,7 odsto“, dodao je Putin.
Osim toga, rashodi koji se izdvajaju za odbranu daju podsticaj industrijskom razvoju.
Ruski lider je dodao da Belousov odlično shvata kako da se ekonomija vojne industrije uklopi u ukupnu ekonomiju zemlje.
Putin je naveo da se Belousov u poslednje vreme bavio razvojem dvostruke namene, uključujući i razvojem dronova i podsetio da se time bavio i bivši ministar odbrane Sergej Šojgu.
Predsednik je takođe upozorio da u privredi i industriji ne bi trebalo da bude nesporazuma zbog izvođenja specijalne vojne operacije.
„I sada ću reći jednu veoma važnu stvar: sve to moramo da učinimo uz bespogovorno pridržavanje principa zdrave ekonomije i poštovanje makroekonomskih principa. Ovo je izuzetno važna stvar. Ni u kom slučaju ne smemo dozvoliti bilo kakve nesporazume u ekonomiji i industriji“, naglasio je Putin.

O specijalnoj vojnoj operaciji

Takođe je istakao da što vojska bude efikasnije delovala na kontakt liniji, veće su šanse da se situacija u Ukrajini reši mirnim putem.
Putin je podsetio da je Rusija pokušala mirnim putem da reši situaciju u Ukrajini, ali nije uspela.
„Od 2014. godine, kada smo pokušali mirnim putem da regulišemo taj sukob, nažalost, ništa nije postignuto i bili smo prinuđeni da pristupimo zaštiti naših ljudi na tim teritorijama uz pomoć Oružanih snaga“, konstatovao je predsednik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su svi zadaci postavljeni pred vojskom ispunjavaju.
„Ne samo što su prema rezultatima prošle godine odbijeni svi protivnapadi neprijatelja, već od ove godine naše snage na svim pravcima svakodnevno poboljšavaju svoje položaje“, istakao je on.
Jedno od ključnih pitanja je razvoj novog naoružanja, Rusija mora biti korak ispred u tom pravcu, ocenio je Putin.
„Znamo da što je oružje efikasnije, što je ono preciznije, što je moćnije, to imamo manje gubitaka, a to je ključno kada se vodi oružana borba. Za nas u svakom slučaju. Iskreno se nadam da će sve ovo biti iskorišćeno. To smo već mnogo puta govorili: pobeđuje onaj ko brže razvija najnovija sredstva oružane borbe. Mi moramo biti korak ispred. Imamo sve da bi se to postiglo. Poslednjih godina urađeno je mnogo. Moramo da udvostručimo i utrostručimo napore u ovom pravcu“, naglasio je šef države.
Kako je naveo, ruska vojska dobro i uspešno radi, popravlja svoje položaje i treba da ima sve što joj je potrebno.
„Momci se bore, bore se dobro i uspešno, popravljaju položaje duž cele linije fronta, to se dešava svakodnevno. Moramo učiniti sve što zavisi od nas kako bi oni imali sve što im je potrebno za dalje rešavanje problema koji su pred njima“, objasnio je predsednik.
Ruski predsednik takođe je upozorio da odbrambena preduzeća moraju u svakom trenutku biti spremna da pređu na proizvodnju civilnih proizvoda u velikim količinama.

„Ova preduzeća (vojno-industrijskog kompleksa) nastavljaju da rade na diversifikaciji. Bez ikakvog preterivanja, u svakom trenutku moramo biti spremni da ova preduzeća – ona su već mnogo uradila, mnogo postigla u skladu sa našim planovima – preduzmu dodatne korake u tom pravcu, moraju biti spremna da pređu na još veći obim proizvodnje civilnih proizvoda“, istakao je on.

O kadrovskim promenama

Sastanku je prisustvovao i bivši ministar odbrane Sergej Šojgu. Putin mu je zahvalio na svemu što je uradio na toj dužnosti i na njegovom radu na izgradnji novih oružanih snaga.
Ruski lider je istakao da nikakvih promena u Generalštabu nema niti se planiraju.
Putin je naveo i da kadrovske promene koje se tiču ruskog bezbednosnog bloka ne bi trebalo da budu formalne – one su osmišljene da obezbede uspeh u specijalnoj vojnoj operaciji.
Neophodno je maksimalno iskoristiti administrativne resurse da bi se obezbedio uspešan rad borbenih jedinica u specijalnoj operaciji, dodao je predsednik.
„Zaista se nadam da sve što je urađeno, sve ove kadrovske promene, ne treba da budu formalne. Moramo, još jednom ponavljam, maksimalno da iskoristimo sve naše administrativne resurse kako bismo obezbedili glavni zadatak – uspešan rad naših borbenih jedinica na liniji borbenog kontakta u okviru specijalne vojne operacije“, zaključio je Putin.
Kandidat za ministra odbrane Rusije Andrej Belousov  - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
RUSIJA
Sve za pobedu: Kandidat za ministra odbrane Rusije nabrojao prioritete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala