- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istorijski susret: Šta se očekuje od pregovora Putina i Sija u Kini

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping
Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova Kine gotovo su istovremeno objavili da će predsednik Rusije Vladimir Putin 16. i 17. maja boraviti u poseti Kini na poziv kineskog lidera Sija Đinpinga. Otkrivamo detalje vezane za program predstojećih pregovora dvojice lidera.
Putin je u intervjuu koji je, uoči sastanka sa Sijem dao za agenciju Sinhua, istakao da će Kina biti prva zemlja koju će posetiti nakon inauguracije, a kao razlog je naveo neviđeni nivo rusko-kineskog strateškog partnerstva.
Važno je napomenuti i da je kineski predsednik Si Đinping, nakon svog reizbora, prošle godine doputovao u svoju prvu inostranu posetu upravo u Rusiju. Si je tada objasnio da je upravo ona odabrana „jer je to u skladu sa istorijskom logikom - Rusija i Kina su najveće sile i strateški partneri“.
Govoreći o rusko-kineskim odnosima, Putin je napomenuo da budućnost tih odnosa određuje zajednička želja da izgrade pravedan svetski poredak, želja za razvojem i prosperitetom i dodao da se stavovi Moskva i pekinga podudaraju u pogledu ključnih pitanja međunarodne agende.

Teme pregovora

Portparol kineskog MIP-a Van Venbin saopštio je na brifingu da će lideri Rusije i Kine razgovarati o saradnji u različitim oblastima, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima.
S tim u vezi, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov naveo je da će lideri razgovarati i o perspektivi razvoja bilateralne saradnje u različitim oblastima i međunarodnoj saradnji, uključujući i u okviru UN i BRIKS. Među temama biće i situacija u Ukrajini, na Bliskom istoku i azijskom regionu.

Program u Pekingu

Program Putinove posete prestonici Kine će, prema rečima Ušakova, biti veoma sadržajan – osim pregovora lidera u uskom i proširenom formatu, biće potpisani brojni bilateralni dokumenti, a sami lideri planiraju da potpišu zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa, sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji u kontekstu 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.
Rusko-kineski pregovori počeće u četvrtak u uskom formatu. Na njima će strane razmotriti važna, ali i delikatna pitanja, kao i trgovinsko-ekonomsku saradnju. Zatim će biti održani pregovori u proširenom formatu. U njima će, s ruske strane, učestvovati prvi potpredsednik Vlade Denis Manturov, potpredsednici Vlade Tatjana Golikova, Aleksandar Novak, Vitalij Saveljov, Jurij Trutnjev, Dmitrij Černišenko, direktor Centralne banke Elvira Nabiulina, direktor Ruskih železnica Oleg Belozerov, direktor „Rosatoma“ Evgenije Lihačov i drugi.
Nakon pregovora uslediće ceremonija potpisivanja zajedničkih dokumenata, Putin i Si će dati izjave za medije. Pored toga, lideri Rusije i Kine će prisustvovati svečanoj večeri povodom 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja Godina kulture Rusije i Kine. Planiran je i sastanak Putina i premijera Lija Ćijanga na kojem će strane razgovarati o saradnji u ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.
Pomoćnik ruskog lidera naglasio je da će najvažnije teme spoljnopolitičke saradnje dveju zemalja biti razmotrene na neformalnom sastanku tokom večere 16. maja. Tada će prisustvovati ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, novi ministar odbrane Andrej Belousov, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu i sam Ušakov.

Program u Harbinu

Putin će ovog puta, osim Pekinga, posetiti i Harbin, administrativni centar pokrajine Hejlungđang na severoistoku Kine koja se graniči sa pet ruskih regiona.
Centralni događaj Putinovog programa u Harbinu 17. maja biće učešće na ceremoniji otvaranja osmog rusko-kineskog EKSPO-a i četvrtog rusko-kineskog foruma o međuregionalnoj saradnji. Putin će u okviru EKSPO-a održati kratak sastanak sa potpredsednikom Kine Hanom Džengom i rukovodstvom pokrajine Hejlungđang.
Putin će u Harbinu položiti i venac na spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u borbama za oslobođenje severoistočne Kine od japanskih osvajača, a posetiće i pravoslavnu crkvu Pokrova Presvete Bogorodice. Pored toga, Putin će posetiti Politehnički univerzitet, gde će odgovarati na pitanja studenata. Nakon toga, predsednik će obaviti završni razgovor sa ruskim novinarima.

Očekuju se veliki rezultati pregovora

Kako je za Sputnjik rekao šef stručnog saveta Rusko-kineskog komiteta prijateljstva, mira i razvoja, orijentalista Jurij Tavrovski, od Putinove posete Kini treba očekivati velike rezultate. Tu su, najpre, krupni sporazumi, potpisani sporazumi i dokumenti o saradnji u raznim oblastima, kao i važne političke odluke i dogovori koji će biti postignuti između dva lidera u zatvorenom delu pregovora.
Ekspert je konstatovao da je skoro svaki njihov sastanak u poslednje vreme imao rezultate na globalnom nivou.
„Prošle godine su se Putin i Si usaglasili oko formulacije da se u svetu dešavaju grandiozne promene koje nisu viđene 100 godina, a da mi zajedno pokrećemo te promene“, dodao je ekspert.
Mislim da će biti postignuti veoma ozbiljni dogovori, koji neće biti saopšteni, ali čije će se posledice manifestovati narednih meseci, izjavio je Tavrovski.
On je ocenio da je aktuelna poseta ruskog lidera Kini veoma važna, pritom ne samo za Moskvu i Peking, već i za celu međunarodnu zajednicu. Prema njegovim rečima, saradnja Rusije i Kine može da doprinese zaštiti sveta od globalnih vojnih sukoba.
Pogledajte i:
Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
RUSIJA
Odnosi na neviđenom nivou: Putin otkrio zašto putuje prvo u Kinu
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala