- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

© AP Photo / Darko BandicHrvatska zastava
Hrvatska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na predlog predsednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao reakciju na rezoluciji o Srebrenici koja je upućena Generalnoj skupštinu UN-a.
„Nota apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU", prenosi RTCG.
Hrvatska je odmah na početku inicijative u parlamentu Crne Gore crnogorskim vlastima iznela svoje neslaganje, uz napomenu da će pratiti stanje i zvanično reagovati.
To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore gde mu je uručena nota.
U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca „politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja.”
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala