- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filmski festival „Španski metar“ od 29. do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu

© Institut ServantesScena iz filma "Neprilagođena si ili se praviš"
Scena iz filma Neprilagođena si ili se praviš - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Šesnaesto izdanje filmskog festivala „Španski metar“, na kojem će biti prikazano dvadeset filmova iz zemalja španskog govornog područja, biće održano od 29. maja do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu.
Obeležavajući 20 godina postojanja u Beogradu, Institut Servantes je i ove godine pripremio najzanimljivije filmske priče koje dolaze iz Španije i drugih zemalja španskog govornog područja.
Festival će biti otvoren 29. maja španskim filmom „Mesto za stolom“ (El Comensal), scenariste i reditelja Anhelesa Gonsales-Sindea. Snažnu priču o suočavanju s gubitkom roditelja, i to u raznim istorijskim periodima, na velikom platnu su dočarali Hines Garsija Miljan i Susana Abaitua.
Glavni festivalski program predstaviće 11 savremenih filmova iz Španije, Argentine, Čilea, Kolumbije, Kube, Ekvadora, Meksika i Perua.
„Potraga za sopstvenim identitetom, migracije, klasni sukobi i svakodnevni intimni problemi okosnica su ovog programa koji čine uzbudljive drame, urnebesne komedije, istorijske priče i eksperimentalni formati“, navode organizatori.
Programsku celinu „Ženski ugao“ čine tri kratkometražna igrana ostvarenja, kao i jedan dugometražni dokumentarni film, koji su odabrani u saradnji s organizacijom „TRAMA“ i deo su dugogodišnjeg nastojanja Instituta Servantes da posebnu pažnju skrene na zanimljive filmske prile španskih autorki.
Publika će biti u prilici da pogleda i neke od kultnih španskih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog aktuelnom dobitniku počasne nagrade „Goja“. Ove godine je to Huan Marine, restaurator i direktor fotografije, koji više od osam decenija posvećeno radi na očuvanju i restauraciji filmskog materijala.
Četiri filma na kojima je radio Marine biće besplatno dostupna publici širom Srbije u onlajn formatu, na Vimeo kanalu Instituta Servantes. Filmovi će moći da se pogledaju u originalnoj verziji s titlovima na srpskom jeziku od 29. maja u 19 časova do 3. juna u 19 časova.

Filmovi će biti prikazivani od 29. maja do 3. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a potom od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala