- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: Moskva hvata zamah da izmeni tok sukoba u Ukrajini

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska na krasnolimanskom pravcu
Ruska vojska na krasnolimanskom pravcu - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2024
Pratite nas
Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je u svetlu napredovanja ruskih snaga u Ukrajini i uspešnog suprotstavljanja američkom oružju sve više zabrinuta činjenicom da Moskva hvata zamah s ciljem da izmeni tok sukoba, piše list „Njujork tajms“.

„Nakon nekoliko meseci sporog napredovanja Rusije i tehnoloških skokova u suprotstavljanju oružju koje isporučuju Amerikanci, Bajdenova administracija je sve više zabrinuta time što predsednik Vladimir Putin uzima priličan zamah da izmeni tok rata“, navodi se u članku.

Prema pisanju američkog medija, Rusija je uspešno uspevala da „prevari GPS prijemnike, ometajući usmeravanje ukrajinskog oružja“, kao i različitike rakete lansirane iz sistema „himars“, koje je Bajden počeo da isporučuje Ukrajini prošle godine.
„Takvih lansirnih sistema ima malo, ali su Rusi počeli uspešnije da prate njihovo kretanje, a u nekim slučajevima i da ih uništava, čak iako su dobro kamuflirani“, objašnjava „Njujork tajms“.
Kako se navodi u članku, brojni Bajdenovi pomoćnici zabrinuti su time što je „Rusija izvukla lekcije iz sukoba u smislu tehnologije koja se dobro pokazala, a koja loše, a takođe i vraća izgubljeno oružje“.
„Njujork tajms“ piše da su artiljeriju i dronove, koje Kijevu isporučuju SAD i NATO, onesposobili ruski sistemi za radio-elektronsko ratovanje, koji su se „pojavili kasno na bojnom polju, ali su se, na iznenađenje, pokazali efikasnim“.
O efikasnosti ruskih sistema piše i češki list „Lidovki“. „Pre svega nekoliko dana Amerikanci su saopštili da je visokoprecizno oružje, koje su isporučili Kijevu, bukvalno odmah onesposobljeno“, navodi se u članku.

O napredovanju ruskih snaga u Ukrajini

U isto vreme, „Njujork tajms“ navodi da su ruske snage u poslednje vreme uspešne na različitim pravcima u Ukrajini.
„Ruska vojska istovremeno postiže uspeh na mnogim pravcima. Još uvek je prerano govoriti da li je rat u Ukrajini došao do prekretnice, ali uspeh Rusije nije ograničen samo na severoistok“, piše autor članka.
List podseća da su ruske snage proteklih dana pokrenule novu liniju ofanzive u Harkovskoj oblasti.
Moskva je, pored toga, ostvarila „manje, ali geografski obimne uspehe na istočnom frontu“, a ruska ofanziva kod Avdejevke se tokom proteklih nedelja dostigla skro 39 kilometara, što komplikuje situaciju za ukrajinsku vojske u donjeckom pravcu, piše „Njujork tajms“.
Podsećamo, ukrajinski lider Vladimir Zelenski ranije je rekao da je situacija u Harkovskoj oblasti jedna od najkritičnijih zbog napredovanja Oružanih snaga Rusije na tom pravcu.
Pogledajte i:
Vid na ploщadь Nezavisimosti v Kieve, Ukraina - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
RUSIJA
Kremlj o poseti Blinkena Kijevu: Zavladala nervoza na Zapadu
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala