- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kod Rovinja ulovljena najotrovnija riba na svetu, otrov 1200 puta jači od cijanida

CC BY 3.0 / Vikipedija/ Martin / Lagocephalus sceleratus
Lagocephalus sceleratus - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2024
Pratite nas
Sedam jedinki Lagocephalus sceleratus uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odneta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.
„Lagocephalus sceleratus sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usled konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna“, objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, preneo je portal 24sata.
Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.
Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predelima Indijskog i Tihog okeana.
Zbog svoje grabljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja pretnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.
Biolozi smatraju da su one razvile svoju poznatu „naduvanost“ jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plenom grabljivica. Umesto bega, ove ribe koriste svoje elastično telo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorile u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala