- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruske snage su noćna mora Kijeva: Zapadni mediji o situaciji u Ukrajini

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranja raketa na objekte vojne uprave Ukrajine
Lansiranja raketa na objekte vojne uprave Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
Pratite nas
Situacija za Kijev u ukrajinskom sukobu ne samo da je loša, već nastavlja da se pogoršava iz dana u dan usled uspešnog napredovanja ruskih snaga istovremeno na nekoliko pravaca, prenosi američka televizija „Si-En-En“.

„Ne samo da su vesti loše, već svakodnevno postaju sve gore. Rusija ima impuls koji nije nalik ničemu viđenom od marta 2022. godine. Ukrajina je primorana da prizna koliko je loša tekuća situacija“, navodi TV kanal.

„Si-En-En“ takođe ističe da u Oružanim snagama Ukrajine priznaju taktičke uspehe Moskve i „značajno pogoršanje“ položaja Kijeva.
Pored toga, TV je objavila da ruske snage uspešno napreduju na harkovskom pravcu, zauzimajući naselja, „verovatno najbržim tempom od prvih dana“ specijalne operacije, što, prema procenama televizije, treba da postane povod za „najveću zabrinutost Ukrajine“.
Dodaje se i da Rusija takođe postiže uspehe i na drugim pravcima, prinuđujući ukrajinsku vojsku da se povlači sa položaja.
„Za Kijev je nastupila noćna mora“, ocenjuje televizija, priznajući da će dalje povlačenje dovesti do gubitaka svih teritorija u DNR koje su još pod kontrolom Kijeva, a za koje ukrajinske vlasti i Zapad smatraju da pripadaju Donjeckoj oblasti Ukrajine.
Istovremeno, prema proceni „Si-En-En-a“, još veći problem za Kijev postaće promenljivi odnos njegovih saveznika prema njemu tokom sukoba.
„Oštre izjave evropskih ministara pa čak i posete visokih zvaničnika administracije (američkog predsednika Džozefa) Bajdena, ne mogu da pobede umor ili svest da je pomoć Ukrajini strateška potreba vlada, a ne ono što aktivno zahteva društvo“, ističe TV kanal, navodeći da je veliki deo sveta već umoran od ukrajinskog sukoba.
Prethodno je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleg Sinegubov izjavio da se linija fronta širi u Harkovskoj oblasti, ruske snage napreduju a ukrajinske su ranjive jer Zapad kasni sa isporukama naoružanja.
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da je položaj ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, pogotovo u Volčansku, izuzetno težak.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala