- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici, grupa Centar - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajina poslala rezervne snage u Harkovsku oblasti; Ruske snage ušle u Volčansk

Pratite nas
U toku je 810. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruske snage su u protekla dva dana zauzele devet sela u Harkovskoj oblasti, a u Kijevu priznaju da je situacija u tom pravcu napeta. Ukrajinske snage izvele su masovno granatiranje Belgoroda, pogođena višespratnica, poginulo 15 ljudi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:35 13.05.2024
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski, saslušavši izveštaj glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga Aleksandra Sirskog i ministra odbrane Rustema Umerova, nazvao je situaciju u Harkovskoj oblasti jednom od najkritičnijih, zbog napredovanja Oružanih snaga Rusije na ovom pravcu.
Zelenski je u video-snimku na njegovom Telegram kanalu dodao da se komandant operativno-taktičke grupe snaga „Harkov“ Mihail Drapati, koji je odgovoran za ovaj pravac fronta, nalazi na licu mesta.
Ukrajinski lider je juče rekao da su ukrajinske snage u veoma teškom operativnom položaju na harkovskom pravcu i istakao je „taktički uspeh“ ruske vojske.
Ranije danas, agencija RBK-Ukrajina prenela je da je komandant grupe Oružanih snaga Ukrajine „Harkov“, koji je odgovoran za odbranu na slobožanskom pravcu, smenjen zbog ruske ofanzive u Harkovskoj oblasti i da je umesto Jurija Galuškina na tu poziciju imenovan Drapati.
22:08 13.05.2024
Rezervne snage ukrajinske vojske upućene su u Harkovsku oblast zbog napredovanja ruskih trupa, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Anatolij Bargilevič, prenosi agencija UNIAN.
„Jutros se neprijatelj aktivirao u oblasti Volčanska. Dolazi do borbi. Mi brzo reagujemo na kretanje neprijateljskih trupa i dovlačimo rezerve“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, da ove rezerve nisu pripremljene u protekla dva meseca, situacija bi bila mnogo gora.
21:24 13.05.2024
Borbeni avioni F-16 koje je Kopenhagen isporučio Kijevu pojaviće se u Ukrajini za mesec dana, saopštila je danska premijerka Mete Frederiksen.
„Govoreći o našoj koaliciji za F-16, prvi lovci iz Danske će poleteti u nebo za mesec dana“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Severne Evrope u Stokholmu.
Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksej Gončarenko ranije je izjavio da bi prvi lovci F-16 mogli da se pojave u Ukrajini već u julu.
20:12 13.05.2024
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Litvinjenko nazvao je Andreja Belousova, koga je ruski predsednik Vladimir Putin predložio za novog ministra odbrane Rusije, iskusnim rukovodiocem i rekao da smatra da on može da obezbedi „dugoročan rat do iscrpljivanja“.
Osim toga, Litvinjenko je dodao da Belousov ima „ozbiljne veze“ u ruskoj obaveštajnoj službi.
U Ukrajini to vide kao pretnju dugotrajnog sukoba Rusije ne samo sa Ukrajinom, već i sa Zapadom i NATO-om, ocenio je on.
19:59 13.05.2024
Ruske oružane snage ušle su u Volčansk i bore se unutar grada, javio je ukrajinski portal „Strana“, pozivajući se na podatke Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
Osim toga, borbe se odvijaju zapadno od Volčanska, u oblasti sela Starica.
19:54 13.05.2024
Ruska PVO oborila je dve reaktivne rakete, šest navođenih avionskih bombi i jedan dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U saopštenju se precizira Ministarstva da su sistemi PVO iznad Belgorodske oblasti uništili dve protivradarske rakete.
19:36 13.05.2024
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Litvinjenko izjavio je da ne vidi da postoji pretnja napada na Harkov.
„Možemo reći da ne vidimo nikakvu pretnju napada na grad Harkov“, rekao je Litvinjenko za agenciju AFP.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao da je položaj Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, a posebno u Volčansku, izuzetno teška. Generalštab ukrajinske vojske naveo je da je operativna situacija na harkovskom pravcu teška i konstatovao „taktički uspeh“ ruskih trupa.
18:52 13.05.2024
Ukrajinska vojska u ponedeljak je 14 puta gađala teritoriju DNR, ispalivši 41 granatu. U napadima su ponula tri stanovnika, a petoro je ranjeno, saopštio je lider republike Denis Pušilin.
Pušilin je dodao da je u napadima Oružanih snaga Ukrajine oštećeno devet stambenih zgrada, vatrogasna cisterna i dva automobila u Donjecku i Gorlovki.
18:30 13.05.2024
Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije izdalo je poternicu za bivšim komandantom ukrajinske ratne mornarice Igorom Vorončenkom, sledi iz baze podataka Ministarstva.
„Igor Aleksandrovič Vorončenko, rođen 22. avgusta 1964. traži se po članu Krivičnog zakonika“, navodi se u bazi. Krivično delo zbog kojeg se za njim traga nije obelodanjeno.
16:56 13.05.2024
Uzbuna za raketnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Belgorodske oblasti, objavljeno je na Telegram kanalu Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije za region.
16:25 13.05.2024
Ruski PVO sistemi uništili su oko 17 časova iznad Belgorodske oblasti 16 raketa RM-70 „vampir“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
16:15 13.05.2024
Jedan dron srušio se na parking komercijalnog preduzeća u Belgorodu i oštetio osam automobila, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
Još jedan dron pao je bez detonacije u blizini stambene zgrade, povređenih nije bilo. Na lice mesta upućeni su tehničari za eksploziv i hitne službe kako bi se dron neutralisao.
16:15 13.05.2024
Estonska vlada razmatra mogućnost slanja trupa u zapadnu Ukrajinu kako bi preuzele logističke zadatke i „oslobodile“ ukrajinske trupe za borbu na prvim linijama fronta, izjavio je savetnik estonskog predsednika za nacionalnu bezbednost Madis Rol.
Rol je u intervjuu za „Brejking difens“ rekao da estonske vlasti razmatraju mogućnosti slanja vojnika u zapadni deo Ukrajine da bi sa ukrajinske vojske na sebe u pozadini fronta preuzele uloge i zadatke koji nisu povezani sa direktnim učešćem u borbenim dejstvima, čime bi se ukrajinska vojska oslobodila za borbe na frontu.
„Razgovori se nastavljaju... Moramo razmotriti sve mogućnosti. Ne treba da ograničavamo um na ono što možemo da uradimo“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, izvršna vlast Estonije trenutno analizira potencijalno slanje vojnika. On je takođe dodao da, iako bi Estonija radije preduzela bilo kakav takav korak u okviru misije NATO-a, nije isključena ni mogućnost učešća zemlje u manjoj koaliciji.
15:58 13.05.2024
Rezervne jedinice Oružanih snaga Ukrajine prebačene su na harkovski pravac, saopštila je na svom Telegramu Uprava za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine.
„Da bi se ojačale trupe, unapred formirane rezerve premeštene su na harkovski pravac“, precizira se u saopštenju.
Takođe se napominje da će se „u zavisnosti od razvoja situacije izgradnja grupe nastaviti“.
15:55 13.05.2024
15:52 13.05.2024
Ruski PVO sistemi oborili su još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.
15:41 13.05.2024
PVO sistemi oborili su oko 16 časova dva ukrajinska drona avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:18 13.05.2024
Napad na Kursku oblast
U napadu ukrajinskog drona u Kurskoj oblasti poginula je jedna žena, a tri osobe su ranjene, saopštile su regionalne vlasti.
12:50 13.05.2024
12:43 13.05.2024
Ukrajinski Generalštab priznao uspeh ruskih trupa u harkovskom pravcu
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je situacija na harkovskom pravcu teška i da se „dinamično menja“.
„Vode se borbe za pogranični grad Volčansk“, saopštio je ukrajinski Generalštab.
Ističe se da Rusija postiže „taktički uspeh“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala