Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština zabranila patrijarhu Porfiriju ulazak na Kosovo i Metohiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
Pratite nas
Prištinske vlasti danas nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na teritoriju Kosova i Metohije na prelazu Merdare, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.
Zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi s radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.
Bez ikakvog razloga i obrazloženja patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. Odbijenice, preneo je Tanjug.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Nikada ugnjetavanje jednog naroda i njegovih verskih prava i sloboda nije donelo nikome dobro

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je zabrana patrijarhu stigla 13 minuta pre najavljene posete, što, kako se navodi, posebno ukazuje na nameru Aljbina Kurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži patrijarha srpskog, da više od sedam sati provede u putu.
„Kao i uvek do sada, oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao je najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji, kao što viševekovna tradicija i nalaže, prisustvuje prvom danu Sabora SPC i bude podrška i oslonac vernom srpskom narodu koji ga je željno iščekivao. Međutim, jednostrano i suprotno svim sporazumima, Kurti mu je tu mogućnost uskratio“, navedeno je u saopštenju.
Dalje se kaže da se vrednosti i poruke koje patrijarh nosi niko u Prištini ne razume jer politika Aljbina Kurtija „kojoj danas i pune tri godine svedočimo jeste politika razdora, mržnje, netrpeljivosti i netolerancije“.
„I na ovom primeru, mi danas svedočimo nameri Prištine i Aljbina Kurtija da sa Kosova i Metohije proteraju sve srpsko i izbrišu tragove vekovnog postojanja srpskog naroda i srpske crkve na ovim prostorima, pokazujući da je u Prištini živa upravo ona politika koja je dovela do toga da albanski pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga upuca na Badnji dan dvoje srpske dece i da potom bude pušten na slobodu. Takva politika, politika mržnje, verske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savetu Evrope i neka se nad tom činjenicom, u svetlu današnjih događaja, dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju“, stoji u saopštenju.
Podseća se da nikada ugnjetavanje jednog naroda i njegovih verskih prava i sloboda nije donelo nikome dobro.
„I dok su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji mesta hodočašća i samih Albanaca koji u njima nalaze utehu i prekopotrebni mir i isceljenje i gde su uvek dočekani otvorenih dveri, politika koja se danas kreira u Prištini čini sve da se te tanane veze prekinu“, zaključuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala