- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ko je Andrej Belousov, budući ministar odbrane Rusije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAndrej Belousov
Andrej Belousov - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2024
Pratite nas
Smena ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i moguće imenovanje Andreja Belousova na to mesto doneće značajne promene resoru – očekuju se reforme u sastavu oružanih snaga i povećanje efikasnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za odbranu.
U tom kontekstu, očekuje se i optimizacija pitanja nabavki za vojsku i snabdevanja u zoni specijalne vojne operacije savremenim tipovima naoružanja i vojne opreme.
Ruski politikolog i ekonomista Aleksandar Dudčak smatra da imenovanje novog šefa Ministarstva odbrane omogućiti mnogo toga korisnog za aktivnosti ruskog vojnog resora u kontekstu globalne konfrontacije Rusije i Zapada.
„Sada je Ministarstvu odbrane potreban dobar menadžer. Činjenica da Belousov nije vojnik ne predstavlja ništa strašno, jer postoji nada da će tako iskusan čovek organizovati rad ovog resora, što je neophodno tokom vođenja borbenih dejstava i sukoba sa više od 50 zemalja sveta. Mislim da se i tok specijalne vojne operacije može promeniti. Ovakve odluke motivišu vojsku, tako da čekamo promene mirno i sa nadom“, kaže Dudčak.
Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da ekonomista i bivši potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov bude novi ministar odbrane Rusije, dok je Sergeja Šojgua imenovao za sekretara Saveta bezbednosti Rusije. Istovremeno, Šojgu, koji je na čelu Ministarstva odbrane bio od 2012. godine, biće i zamenik predsednika Rusije u Vojno-industrijskoj komisiji i nadzornik rada Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.
Stručnjaci dodaju i da je sasvim je prirodno da Valerij Gerasimov ostaje na mestu načelnika Generalštaba, jer će to obezbediti kontinuitet u kontroli ruskih grupa u zoni specijalne operacije.

(Ne) očekivan kadrovski potez

Ruski eksperti ocenjuju da je predlog ruskog predsednika da se Andrej Belousov imenuje za ministra odbrane „ekonomski događaj“ koji ima optimizacioni karakter, jer je uvojnom sukobu sa NATO-om posebno važna efikasnost unutrašnjih troškova Ministarstva odbrane. Kako objašnjavaju, u aktuelnoj situaciji „sav novac uložen u vojno-industrijski kompleks treba da doprinese rezultatima na frontu i konačnoj pobedi.
Ruski ekspert Mihail Nejžmakov ocenjuje da je predlog da se Belousov postavi na čelo Ministarstva odbrane za mnoge neočekivan kadrovski potez, ali njegova kandidatura se, dodaje on, ne može nazvati slučajnom.
„Vest je, svakako, neočekivana.Osim uskog kruga ljudi uključenih u ovaj proces, za većinu ljudi, uključujući i stručnjake ovo je bio veoma neočekivan kadrovski potez“, kaže Nejžmakov.
Nejžmakov ističe da, Belousov, iako civil, „nije stranac“ u proizvodnji proizvoda dvostruke namene i, što je još važnije, u odbrambenoj sferi.
„Treba se setiti da je kao prvi potpredsednik vlade nadgledao pitanja kao što su razvoj sistema bespilotnih letelica i razvoj vazduhoplovne industrije. To su veoma važne teme, uključujući i odbrambeni potencijal zemlje“, dodao je Nejžmakov.
On je podsetio na reči portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio Belousova za ministra odbrane jer taj resor treba da bude apsolutno otvoren za inovacije, uvođenje svih naprednih ideja i stvaranje uslova za privrednu konkurentnost.
Prema njegovim rečima, sada je veoma važno da se ekonomija bezbednosnog bloka integriše u ekonomiju zemlje, tako da je, ocenjuje Nejžmakov, imenovanje Belousova na mesto šefa Ministarstva odbrane logično.
„Sudeći po tezama koje je izneo portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov upravo je ekonomska komponenta u pitanjima odbrane sada posebno važna, sa stanovišta strategije koju ističe Vladimir Putin, a na koju se najviše fokusira rukovodstvo zemlje. Verovatno je to logika u ovom imenovanju - s jedne strane, to je želja da se ojača ekonomska komponenta sektora odbrane, a s druge strane, možda je ovo neka vrsta revizije Ministarstva odbrane, koja je periodično potrebna“, smatra ekspert.

Belousov – izvrstan strateg i vrhunski ekonomista

Zanimljivo je da je Belousov odrastao u ulici Frunzenska naberežna broj 8 u Moskvi, odmah pored zgrade ruskog Ministarstva odbrane. Sin je eminentnog sovjetskog ekonomiste Rema Belousova, a i sam je diplomirao na prestižnom Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta „M.V.Lomonosov“.
Doktor je ekonomskih nauka, bio je na različitim državnim visokim funkcijama, a u ruskoj javnosti ga opisuju kao izvrsnog stratega, obrazovanog i inteligentnog čoveka.
Izvršni direktor Ruskog društva politikologa Igor Kuznjecov rekao da je kandidat za ministra odbrane Ruske Federacije kompetentan i iskusan menadžer koji je „prilično sposoban“ da rešava teške zadatke postavljena u uslovima specijalne vojne operacije. Novi ministar odbrane će moći da poveća dinamiku rasta domaćeg vojno-industrijskog kompleksa.
Kandidatura šezdesetpetogodišnjeg Belousova „nije dobra vest za Ukrajinu“, jer je novi šef vojnog resora sposoban da dramatično poveća efikasnost i dinamiku ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Tako barem tvrdi ukrajinski ekonomista Aleksej Kušč, dok deputat ukrajinske Rade Aleksej Kučerenko ocenjuje da njegovo imenovanje „izgleda tragično” za Ukrajinu.
Belousova opisuju kao „državnika i patriotu“ sa ogromnim praktičnim iskustvom, a njegovo imenovanje na mesto ministra odbrane smatraju posledicom ličnog poverenja koje predsednik Rusije Vladimir Putin ima u njega.
Andrej Belousov - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
RUSIJA
Biografija novog ministra odbrane Rusije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala