Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpski narod nije zaboravio zločine ustaša niti šta je to NDH

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆObeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina — genocida NDH
Obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina — genocida NDH - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
Pratite nas
Zvaničnici Srbije i Republike Srpske Miloš Vučević i Milorad Dodik poručili su danas na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisne Države Hrvatske da je prostor na kome su se desili zločini najveće srpsko polje smrti, kao i da srpski narod nije zaboravio zločine ustaša niti šta je to NDH.
Premijer Srbije Miloš Vučević, poručio je da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine.
Vučević je poručio da narod koji je to prošao ne može biti narod dželata, nego narod žrtva i da je na srpskom narodu da veruje u nebesku pravdu i božiju milost.
„Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi, naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božijom milošću dočekasmo je. Ovde odajemo poštu, nemi od bola za našim rodom i pokolenjima. Stotine hiljada onih, koji su ovde i svi su stradali kao da nisu ljudi. Klani, kuvani, davljeni, odrani, spaljeni, silovani, mučeni i živi sahranjivani“, rekao je Vučević u Donjoj Gradini gde je prisustvovao kao izaslanik predsednik Srbije Aleksandra Vučića.
Dodao je da su razmere zločina i genocida toliki da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta - prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆMiloš Vučević
Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
Miloš Vučević
„Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren“, rekao je Vučević.
Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo bog da razume.
„A to je možda i najvažnije. Da Gospod razume. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Jerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta“, naveo je Vučević.
Naveo je da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

„Da se sa ovoga mesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati, nastavljač je dela onih koji ovo počiniše“, poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.
„I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude“, rekao je Vučević.

Dodik: Stradanje u Jasenovcu jedinstveno u istoriji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da srpski narod nije zaboravio zločine ustaša u logoru Jasenovac, gde je, kako je rekao, ubijeno više od 700 hiljada ljudi, od čega više od pola miliona Srba.
„Nismo zaboravili zlo i znamo šta je NDH. Znali smo za planove ustaškog režima da jednu trećinu pobiju, jednu rasele, a jednu pokatoliče“, rekao je Dodik tokom svog obraćanja na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida u NDH u Donjoj Gradini.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
Milorad Dodik
On je ocenio da je stradanje u Jasenovcu bilo jedinstveno u istoriji, istakavši da je Jasenovac „najveći podzemni grad“ koji imaju Srbi, u kojem su ljudi ubijani „na 57 načina koji su sinonim za mučenje“.
„Ovde smo da poručimo našim precima da smo svesni njihovog mučeničkog stradanja. Da iskažemo sve ono što je bilo kao ovde, kroz molitve, našu veru, kroz ono što smo mi kao zvaničnici rekli. Da smo svesni na koji način i kako su stradali. Ovde smo da poručimo i mladoj generaciji da mora da zna ovo“, rekao je Dodik, dodajući da Republika Srpska, zajedno sa vladom Srbije, a na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počinje sa izgradnjom „monumentalnog spomenika“ukupnih srpskih stradanja.
Naveo je da će sledeće godine, kada će biti obeleženo tačno 80 godina od proboja logora Jasenovac, upriličiti još veću manifestaciju.
„Uveren sam da ćemo tada biti svi na okupu ponovo. Mi iz Republike Srpske, predsednik Vučić i njegov tim, i pokušaćemo da zamolimo i predsednika Izraela da dođe“, rekao je Dodik.
U prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije na grobnom polju „Košute“ u Spomen-području Donja Gradina danas su održani parastos i pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru „Jasenovac“, u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH.
Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece.
Osim masovnih grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi Topola užasa, drvo na kojem su ustaše obesile na hiljade ljudi, koji su pre vešanja bili izloženi najstrašnijim mučenjima. Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.
Obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednici Skupština Srpske Nenad Stevandić i Crne Gore Andrija Mandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u zajedničkim institcijama BiH.
Obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina — genocida NDH - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
DRUŠTVO
Srbija i RS obeležile Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u NDH, poruku uputio i predsednik Izraela
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala