- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Žorž: Hoće da nam usade da nije tema Kosovo nego farbanje klupica u parku u Beogradu /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša i Žorž Gospođo
Maša i Žorž Gospođo - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
Pratite nas
Prozapadni političari imaju potrebu da nama svima u Srbiji kažu šta je to savremeno i moderno. Pa smo svi mi koji kažemo da smo Srbi i pravoslavci – staromodni. Ako Kosovo nije tema, šta je? Tri ofarbane klupe u nekom parku u Beogradu? Je l' to tema? Je l' se za to borimo, kaže Đorđije „Žorž“ Andrić u razgovoru za Sputnjik.
Gostujući u emisiji „Maša i...“ autor i voditelj podkasta „Biće bolje sa Žoržom“ otkrio je ko mu je od svetskih lidera najinspirativniji za skeč, a kome ima želju da postavi blic pitanje. Žorž objašnjava i kako političari reaguju na njegove duhovite opaske, ali i šta u današnje vreme znači biti - Srbin.
„Mislim da nijedan pravi Srbin nema razloga da se stidi da bude Srbin jer nije srbovanje samo podići tri prsta kad pobjedi Đoković ili kad Jokić odradi vrhunsku asistenciju ili da neki koš. Biti Srbin je nešto mnogo šire i dublje i srbovati. Vi ako pogledate naš ovako velik ali malobrojan narod, koliku istoriju mi imamo, kulturu i tradiciju, koliko svetaca, naučnika, vrhunskih sportista, slikara... Pa Austrija je od jednog Mocarta napravila sebi naciju pa se eto mogu razlikovati od Njemaca, govore istim jezikom, ali imaju tog Mocarta pa su po nečemu posebni. A šta mi sve imamo a hoće to da nam oduzmu“, kaže Andrić.
Naš sagovornik dodaje da nije potrebno da nas neko vaspitava kako biti Srbin: „Evo recimo u mojoj kući – ja sam odrastao sa sestrom, ocem i majkom. Meni moji otac i majka nikada nisu rekli: 'Đorđije, Kosovo je Srbija' ili 'Rusi su nam prijatelji'. Jer nema potrebe da se to kaže. To se osjeća i to se podrazumjeva. A kao što mi majka nikad nije morala reći: 'Ja sam ti majka', pa da, znam, vidim, osjećam“.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala