- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Rusija će vratiti mir u Donbas": Putin čestitao desetogodišnjicu osnivanja DNR i LNR

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaObraćanje predsednika Vladimira Putina
Obraćanje predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima desetogodišnjicu formiranja Donjecke i Luganske Narodne Republike. On je poručio da će Rusija vratiti mir u Donbas.

"Učesnici SVO se bore za oslobađanje istorijskih teritorija, uveren sam da ćemo sigurno vratiti mir u Donbas", istakao je Putin.

U čestitki upućenoj DNR, on je podsetio da je to sada punopravni subjekt Ruske Federacije, kao i da su građani osam godina, u uslovima blokade i provokacija neonacista, branili Donbas i u septembru 2022. nepokolebljivo izrazili svoju volju da budu sa svojom domovinom, Rusijom.
"Na referendumu 11. maja 2014. građani DNR su čitavom svetu pokazali da su odlučni u tome da odbrane svoj jezik, kulturu, slobodan razvoj, da se hrabro suprotstave agresiji nacionalista koji su došli na vlast u Kijevu", istakao je Putin.
Zajedno ćemo postići uspeh, vratiti mir na donjecku zemlju i rešiti najteže zadatke. Zajedno ćemo pobediti, rekao je on.
U poruci građanima LNR ruski predsednik je rekao da ih iskreno podržava i pomaže čitav ruski narod.
"Danas čitav naš narod vas iskreno podržava, čitava zemlja pomaže Luganskoj Narodnoj Republici. Za oslobođenje naših istorijskih teritorija, nezavisnost i bezbednost domovine hrabro se bore učesnici specijalne vojne operacije", zaključio je ruski predsednik.
Podsetimo, nakon državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine, stanovništvo koje je govorilo ruskim jezikom odbilo je da se povinuje novoj vladi.
Počeli su masovni protesti, formirana je narodna milicija. Sukobi su prerasli u borbena dejstva velikih razmera uz korišćenje vojne tehnike i avijacije.
Narodni savet DNR proglasio je suverenitet 7. aprila 2014. godine. LNR je proglasila suverenitet na mitingu 27. aprila. Nakon toga su održani referendumi o samoopredeljenju.
Sukob je trajao osam godina i za to vreme stradalo je oko 14 hiljada civila, uključujući i decu. Uz posredništvo OEBS i Rusije dogovoren je plan prekida vatre. Najznačajnija tačka u sporazumu bila je usvajanje zakona o statusu Donbasa. Ipak, zbog odbijanja Kijeva da ispuni politički deo, do potpisivanja mirovnog sporazuma nije došlo.
Rusija je redovno dostavljala humanitarnu pomoć stanovnicima DNR i LNR, a od jeseni 2019. godine pojednostavljeno je dobijanje ruskog državljanstva. Na jesen 2021. godine, situacija u Donbasu se zakomplikovala, a kontakt-linija je stalno granatirana.
Usled toga, Rusija je 21. februara 2022. priznala nezavisnost DNR i LNR i potpisala sa njima Sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći. Nakon tri dana na teritorijama DNR i LNR počela je specijalna vojna operacija za zaštitu Donbasa.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala