- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Plamičak duše u požaru istorije | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2024
Pratite nas
Zašto današnja civilizacija ne dozvoljava čoveku da bude sličan Hristu, kako u strašnom požaru istorije ne izgoreti i sačuvati intimni plamičak u svojoj duši, zašto i danas pamti ono što mu je u Berlinu rekao Zinovjev, zbog čega veruje da dobri odnosi Evrope i Rusije predstavljaju političku, stratešku smrt za Ameriku.
To u razgovoru za Sputnjik otkriva ugledni pisac Andrej Makin koji u Beogradu boravi kao gost festivala „Molijerovi dani“.
Kako je društvo od demokratije stiglo do hipnokratije, kakvo je poreklo savremenog globalizma, zbog čega je iz kulture uklonjen Bog, šta nam poručuje književnost kojoj je distopija glavna odlika, kako se manipuliše idejom demokratije – neka su od pitanja koja otvara studija „Posle izgubljenih iluzija“ o kojoj razgovaramo sa njenim autorom prof. dr Slobodanom Reljićem.
Šta ćemo novo i nepoznato saznati o našem jedinom nobelovcu iz istoimene TV serije koju je osmišljavao decenijama a snimio za tri meseca, da li je zaista, kao što mnogi danas misle, bilo lako Andriću ili je proslavljeni pisac imao svoje jedinstvene muke i sumnje, ima li danas nekog ko bi kao pisac “Znakova pored puta” neutralnu Švajcarsku zamenio ratnim Beogradom, šta duguje Andriću kojeg igra bezmalo kroz celu bogatu karijeru – u “Orbiti kulture” pitamo glumca, reditelja i jednog od autora TV serije “Nobelovac” Tihomira Stanića.
Kako je pre pola veka nastao jedinstveni kulturno-politički pokret koji je prošavši sve poluvekovne društvene Scile i Haribde i menjajući oblik i članove, ostao veran osnovnoj ideji – afirmisanju različitosti i nepristajanju na stvarnost podela, nerazumevanja i netrpeljivosti, da li te ideje i danas nadahnjuju podmlađeni ansambl teatarskog pedesetogodišnjaka KPGT – za „Orbitu kulture“ otkriva jedan od njegovih osnivača, pozorišni reditelj Ljubiša Ristić.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 11.5.2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala