- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tajna unutar skrivenih prostranstava Srbije: Pronađeno ogromno vinčansko naselje staro 7000 godina

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Arheološko nalazište
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Pratite nas
Srpsko-nemački tim naučnika otkrio je do sada nepoznato kasnoneolitsko naselje u blizini reke Tamiš u Banatu.
Naselje potiče iz doba 5400-4400. godina pre nove ere, prostire se na 13 hektara i upućuje na vinčansku i na banatsku kulturu tog doba.
Geofizičkim snimanjem obavljenim u martu ove godine otkriveno je naselje kod Jarkovca u Srbiji iz kasnog neolita, okruženo sa četiri do šest rovova, uz procenu da je veliki broj kuća tog naselja - spaljen.
Na istraživanju su zajednički radili Muzej Vojvodine Novi Sad, Narodni muzeji Zranjanina i Pančeva, zajedno sa timom organizacije "Cluster of Excellence ROOTS" pri nemačkom univerzitetu Kil.
Otkriće do sada nepoznatog kasnoneolitskog naselja u blizini reke Tamiš u severoistočnoj Srbiji je od izuzetnog značaja jer jedva da su poznata veća kasnoneolitska naselja u regionu srpskog Banata, rekao je vođa tima Martin Furholt sa Instituta za praistorijsku i protoistorijsku arheologiju Univerziteta Kil.
Uz pomoć geofizičkih metoda, tim je u martu ove godine uspeo da u potpunosti mapira njen obim, a paralelno sa geofizičkim istraživanjima Jarkovca, nemačko-srpski istraživački tim je takođe sistematski pregledao površine okolnog područja u potrazi za artefaktima.

Vinčansko čudo odgovara veličini 24 fudbalska igrališta

Smešteno u Banatu, u opštini Sečanj, ovo neolitsko čudo proteže se na otprilike 32 hektara zemlje, okruženo nizom jaraka, što odgovara veličini 24 fudbalska igrališta, detaljno je opisano u izveštaju nemačkog Univerziteta u Kilu.
Arheolog Fun Wilkes objašnjava da su slična nalazišta odranije poznata istraživačima na tom području Srbije, ali sama veličina i neočekivanost ovog otkrića ostavili su celu arheološku zajednicu u čudu.
Na osnovu istraživanja, procenjeno je da naselje datira iz vremenskog okvira od 5400. do 4400. pre nove ere, čvrsto ga povezujući s vinčanskom kulturom.
Dokazi upućuju na to da su se stanovnici tog naselja bavili zemljoradnjom, uzgajali useve i brinuli se za stoku, uključujući koze i goveda, kako bi obezbedili egzistenciju.
Istraživanja unutar granica naselja otkrila su tragove prošlog doba, s ostacima naseobina i nizom artefakata koji oslikavaju živopisni portret života pre sedam hiljada godina. Među otkrivenim artefaktima nalaze se posude i delovi izvrsno izrađene crvenkasto slikane keramike koja pruža uvid u umetnički izraz i materijalnu kulturu Vinčanaca.
Arheolog Martin Furholt istakao je duboki značaj tog otkrića, posebno u kontekstu srpskog Banata, gde su takva ekspanzivna kasnoneolitska naselja retkost.

Milenijumima ostalo skriveno

Međutim, ono što je najviše zainteresovalo istraživački tim je činjenica da je to monumentalno naselje milenijumima ostalo skriveno.
Podstaknuti mogućnostima razotkrivanja tajni koje obavijaju ovo novootkriveno naselje, istraživači su spremni da započnu dalja iskopavanja.
Njihova potraga nije usmerena samo na dublje uvide u svakodnevni život i socioekonomsku dinamiku vinčanske kulture, već i na sve međupovezanosti tog i drugih naselja raspršenih po drevnom krajoliku tog područja, što će obogatiti naše razumevanje ljudske civilizacije u praistoriji jugoistočne Evrope.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala