- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Robotski puževi spremni za složene misije: Stvoren revolucionaran izum /video/

Robotski puževi - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Pratite nas
U revolucionarnom spoju prirode i tehnologije, tim kineskog univerziteta u Hongkongu razvio je revolucionarnog robota inspirisanog puževima, koji bi mogao da preoblikuje kolaborativnu robotiku.
Crpeći inspiraciju iz otporne i prilagodljive prirode puževa, ovi inovativni roboti pokazuju neuporedivu svestranost u obavljanju zadataka koji su se pre smatrali nemogućim. Za razliku od svojih “tromih kolega”, ovi roboti mogu da se pohvale brzom prilagodljivošću i nizom funkcionalnosti.
Centralno mesto u njihovom dizajnu je mogućnost pojedinačnog rada ili neprimetnog udruživanja u formiranje kohezivnih klastera, koncept poznat kao “robotika roja“. Ti klasteri interno komuniciraju, sinhronizujućisvoje pokrete kako bi delotvorno izvršili složene misije.

Revolucionarna tehnologija

Primene tih robotskih rojeva obuhvataju različite scenarije, od misija potrage i spašavanja u područjima katastrofe do izviđačkih misija u opasnim okruženjima i istraživanja vanzemaljskog sveta.
Ključ njihove delotvornosti je sposobnost robota da se fizički povežu, formirajući dinamične trodimenzionalne strukture.
Robot inspirisan kopnenom vrstom puža “beli žad”, poseduje sferičnu feromagnetsku gvozdenu školjku u kojoj su smeštene bitne komponente poput baterije i mikroprocesora. Opremljen gumenim gusenicama s ugrađenim magnetima i vakuumskom pumpom, ovaj robot bez napora prelazi različite terene, prenosi portal Dnevno.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala