- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Preminuo vajar i akademik Svetomir Arsić Basara

© Foto : YouTube/Svetomir Arsić, snimak sa ekranaSvetomir Arsić Basara
Svetomir Arsić Basara - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Pratite nas
Vajar i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara preminuo je u 96. godini u Beogradu.
Predavao je na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.
Prvi rad "Glava devojčice" izvajao je 1950 godine. Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke, a prepoznatljiv je po monumentalnom ciklusu skulptura inspirisanih nacionalnom istorijom i njenim junacima, prenosi RTS.
U srpsku kuću nauke i znanja ušao je 1995. godine. U Akademiji nauka prošlog proleća predstavio je autobiografsku zbirku priča "Put za Dečane".

Vučić uputio saučešće povodom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti Svetomira Arsića Basare.
''Sa tugom sam primio vest o smrti velikog umetnika i patriote, koji je svojim delima ovekovečio ne samo rodonačelnike srpske države i identiteta, poput Simeona Nemanje i Svetog Save, već i arhetipove naših predaka-vitezova kao paradigme srpskog istorijskog bivanja na ovim prostorima'', navodi se u saučešću predsednika Srbije.
Predsednik Vučić je podsetio da je Arsić Basara ponikao na Kosovu i Metohiji, i da je u svoju vrhunsku umetnost uplitao svu težinu života i neprestane borbe na svetom tlu sa kojeg smo duhovno ponikli, spajajući večno i zemaljsko carstvo u jedinstvene skulpture koje je ostavio u nasleđe budućim generacijama za nezaborav.
''Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima velikog Svetomira Arsića. Neka počiva u miru“, navodi se u saučešću predsednika Vučića, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala