- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mihail Mišustin izabran za premijera Rusije

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Mihail Mišustin
Premijer Rusije Mihail Mišustin - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Pratite nas
Mihail Mišustin izabran je za predsednika nove ruske Vlade. Za Mišustina je glasalo 375 poslanika Dume.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o imenovanju Mišustina za premijera, saopštila je pres-služba Kremlja.
Mišustin je zahvalio Državnoj dumi za odobravanje njegove kandidature na dužnost premijera Rusije, istakavši da su poslanici podržali odluku predsednika.
On je istakao da su izbori, koji su održani u martu, pokazali konsolidaciju društva oko lidera države i njegovog pravca razvoja. Takođe je poručio da će Vlada uložiti sve napore kako bi realizovala inicijative koje je izneo predsednik države i nove ciljeve razvoja Rusije.
Prethodno je Mišustin izneo svoj ekspoze, a razgovarao je i sa predstavnicima političkih partija u parlamentu.
Mišustin je prilikom izlaganja ekspozea istakao da će osnova rada Vlade u narednih šest godina biti zasnovana na govoru predsednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj skupštini.
Kako je rekao, prioriteti vlada će biti: poboljšanje standarda građana, podrška porodicama s decom, jačanje ekonomije, razvoj regiona, digitalna transformacija i osiguravanje tehnološkog suvereniteta.
On je takođe naglasio da se nada da će ne samo država, već i biznis aktivno uvećavati investicije.
Prema njegovim rečima, neophodno je pokrenuti novi model ekonomskog rasta, utemeljen na daljem formiranju ekonomije ponude.
„Moskva ne planira da uvodi nikakva ograničenja za strane preduzetnike koji planiraju da posluju u Rusiji“, poručio je Mišustin.
On se pre odlaska u Dumu sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Biografija Mišustina

Ruski premijer Mihail Vladimirovič Mišustin rođen je 3. marta 1966. godine u Moskvi.
Diplomirao je 1989. godine na Moskovskom institutu za alatne mašine (današnjem Moskovskom državnom tehnološkom univerzitetu „Stankin“), a 1992. godine završio je postdiplomske studije na tom institutu.
Od 1992–1998. godine radio je na različitim pozicijama u Međunarodnom kompjuterskom klubu.
Imenovan je za zamenika šefa Državne poreske službe Rusije 1998. godine.
Od 1999. godine bio je zamenik ministra Rusije za poreze i dažbine, a od 2004. do kraja 2006. godine bio je rukovodilac Federalne agencije za katastar nepokretnosti. Od 2007. do 2008. bio je na čelu Federalne agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama.
Mišustin je do aprila 2010. godine bio predsednik grupe kompanija „OFG Invest“, jedne od najvećih kompanija koje posluju u Rusiji u oblasti upravljanja aktivama, direktnim investicijama i zajedničkim fondovima.
Bio je osnivač i naučni direktor Instituta za ekonomiju nekretnina Državnog univerziteta „Visoke škole ekonomije“.
On je 2010. godine imenovan za šefa Federalne poreske službe.
Od 2013. godine imenovan je za naučnog direktora Fakulteta za poreze i dažbine. Od jula 2020. godine bio je naučni direktor Fakulteta za poreze, reviziju i poslovnu analizu Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije.
Ukazom predsednika Vladimira Putina, imenovan je za predsednika Vlade Ruske Federacije 16. januara 2020. godine. Član je Državnog saveta Ruske Federacije.
Autor je više monografija, koautor udžbenika „Poreska kontrola”, a objavio je veći broj naučnih članaka u „Pitanjima ekonomije”, „Finansijama”, „Ekonomskoj politici”, „Ekonomskim naukama”, „Poreskom kuriru”, „Konsultantu“, „Korporativnim sistemima“ i drugim izdanjima.
Mihail Mišustin je državni savetnik Ruske Federacije 1. klase (2010).
Odlikovan je ordenom „Za zasluge otadžbini“ 4. stepena (2015), Počasti (2012), svetog Serafima Sarovskog 3. stepena (2019), Svetog blaženog kneza Danila Moskovskog 1. stepena (2021). Dobitnik je najvišeg atinskog priznanja – Zlatne medalje časti (2021).
Oženjen je i ima tri sina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala