- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ključ kod Mandića: Hoće li Srebrenica uzdrmati Spajićevu vladu i narušiti odnose sa Srbijom

© Sputnik / Boban NovovićAndrija Mandić dolazi na sednicu Skupštine Crne Gore na kojoj se biraju vlada i predsednik parlamenta
Andrija Mandić dolazi na sednicu Skupštine Crne Gore na kojoj se biraju vlada i predsednik parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Pratite nas
Odluka premijera Milojka Spajića da Crna Gora podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici neće uzdrmati njegovu vladu niti će ugroziti odnose sa Srbijom. To će da spreči stranka Andrije Mandića koja takvu vladu podržava.
Politikolog Vladimir Pavićević smatra da je Spajić sebe sa temom Srebrenice pozicionirao tako da mu predsednik skupštine Andrija Mandić posluži kao neka vrsta političkog štita, budući da poslanici Nove srpske demokratije podržavaju trenutnu vladu.
Spajić je potvrdio da će Crna Gora glasati u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija za rezoluciju o Srebrenici i napomenuo da se obavezao da će voditi proevropsku politiku u Crnoj Gori. Smatra da je određenim činiocima u interesu da se dižu tenzije između Srbije i Crne Gore, ali da to njihovoj državi nije u interesu.
Spajić je istakao da ne želi ni sa kim da se „fajta“, već da je cilj da Crna Gora bude pomiritelj – „Švajcarska Balkana, Singapur Evrope“. Lider opozicione Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ocenio je Spajićev odgovor kao civilizacijsku potrebu crnogorskog društva.
© AP Photo / Boris Grdanoski / Milojko SpajićMilojko Spajić
Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Milojko Spajić

Spajić kao Makijaveli

Iz ugla tehnike upravljanja, vladanja i političkog ponašanja, govori Pavićević, novi Spajićev pristup pokazuje da on počinje politički da promišlja na donekle makijavelistički način, ali da će vreme pokazati rezultate takvih poteza.
Pavićević ne veruje da će ovakva odluka na bilo koji način ugroziti aktuelnu vladu Crne Gore, baš zbog činjenice da iza nje stoji Mandić.
Kako sada stvari stoje, ne deluje da će Spajićeva vlada biti uzdrmana, ali njegova ideja je da se sve prebaci na teren nekih drugih političkih aktera, a ne u dvorište svog pokreta „Evropa sad“. On je osmislio situaciju gde na sva pitanja pada vlade i moguće nestabilnosti, čak i ukoliko bi se i desilo da krene inicijativa oko poverenja njegovoj vladi, odgovaraju neki drugi ljudi, a ne on.
© Sputnik / Boban NovovićAndrija Mandić
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Andrija Mandić

Obratite se Srbinu

Što se tiče odnosa sa Srbijom, Pavićević ni tu ne vidi prostora za izbijanje trzavica, niti mogućnosti da se odnosi dve zemlje pokvare. Ukoliko bi se prilikom neke bilateralne posete i poteglo pitanje rezolucije o Srebrenici, Spajić bi to pitanje „prosledio“ na svog kolegu iz vlade i na predstavnika Srba.
Moje očekivanje je da bi, ukoliko bi do toga došlo, Spajić prebacio sva evenutalna pitanja Srbije na Andriju Mandića, koji crnogorsku vladu podržava, a koji je najautoritativniji politički predstavnik Srba u Crnoj Gori. Spajić je našao poziciju da napravi potez koji nije dobar iz ugla Srbije i srpskog naroda, ali za koji on prebacuje odgovornost sa sebe na one ljude u crnogorskoj politici koji zastupaju srpske interese i podržavaju njegovu vladu, zaključio je Pavićević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala