- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika šalje Ukrajini novu vojnu pomoć vrednu 400 miliona dolara

CC BY 2.0 / Flickr / 1st Lt. Henry Chan / Konvoj američkih tenkova "M2A3 Bredli" na poligonu Grafenver u Nemačkoj
Konvoj američkih tenkova M2A3 Bredli na poligonu Grafenver u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden naložio je da se Kijevu pošalje vojna pomoć u vrednosti od 400 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.
Kako se navodi u dokumentu, američki lider je „dao ovlašćenja državnom sekretaru SAD da izdvoji do 400 miliona dolara za vojnu robu i usluge Ministarstva odbrane SAD, kao i za vojnu obuku i obrazovanje u cilju pomoći Ukrajini“.
Američki državni sekretar Entoni Blinken precizirao je da novi paket pomoći uključuje dodatne raketne sisteme „hajmars“ i municiju za njih. Međutim, nije saopštio o kom broju sistema je reč.
Pored toga, SAD će poslati Kijevu novu municiju za sisteme „patriot“ i „stinger“, artiljerijsku municiju kalibra 155 i 105 milimetara, rakete TOV, „džavelin“ i protivtenkovske sisteme AT-4, borbena vozila pešadije „bredli“, patrolne čamce, malokalibarsko oružje i rezervne delove.
U međuvremenu je saopšteno da će Kanada izdvojiti 67 miliona kanadskih dolara za nemačku inicijativu za kupovinu sistema PVO za Ukrajinu.
Ranije su američke vlasti namenile 61 milijardu dolara za potrebe Ukrajine, izdvojile su za Kijev partiju oružja i municije iz arsenala Pentagona u vrednosti od milijardu dolara i naručile vojnu opremu u vrednosti od šest milijardi dolara.
Pogledajte još:
Američki lovac F-16 Falkon - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2024
RUSIJA
Zapadni mediji otkrivaju kada će Ukrajina dobiti prve lovce F-16
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala