- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Veliki protest u Jermeniji, crkva zajedno sa narodom traži ostavku Pašinjana /video/

© FotoMiting "Tavuš vo imя Rodinы" na ploщadi Respubliki (9 maя 2024). Erevan
Miting Tavuš vo imя Rodinы na ploщadi Respubliki (9 maя 2024). Erevan - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Vođa protesta u Jermeniji, arhiepiskop Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve Bagrat Galstanjan rekao je da će demonstranti tražiti ostavku premijera Nikola Pašinjana putem impičmenta u parlamentu.
„Pašinjan je ignorisao naš zahtev (da podnese ostavku). Ignorisao je one koji su ga izabrali... Tako da ćemo ga naterati da to uradi. Prvi korak je da izglasamo nepoverenje Pašinjanu u Narodnoj skupštini. “, rekao je Galstanjan.
Prema njegovim rečima, u tu svrhu namerava da obavi konsultacije sa predstavnicima sve tri parlamentarne frakcije.
Šta se tačno dešava u Jermeniji?
▪19. aprila 2024. godine Jermenija i Azerbejdžan su se dogovorili o demilitarizaciji granice. Prema sporazumu, deo pograničnih teritorija Tavuške oblasti Jermenije treba da pređe pod kontrolu Bakua.
▪Sporazum je izazvao proteste lokalnog stanovništva. Blokirali su puteve i izašli na proteste.
▪4. maja demonstranti u Tavušu su se okupili u kolonu i krenuli ka Jerevanu da bi svoj protest premestili u prestonicu. Pokret je predvodio poglavar Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve arhiepiskop Bagrat Galstanjan. Usput su im se mnogi pridružili.
▪Danas su demonstranti stigli u Jerevan i okupili se na Trgu Republike. Oni su objavili svoj cilj: „Da se ​​lideru Jermenije da rok da zaustavi neustavni proces razgraničenja sa Azerbejdžanom“.
▪Kasnije je nadbiskup Bagrat Galstanjan dao jermenskom premijeru Pašinjanu sat vremena da podnese ostavku, što se nije desilo.
Prethodno je jermenska policija rasporedila značajne snage oko vladinih zgrada na Trgu Republike u centru Jerevana, gde je planiran miting protiv razgraničenja sa Azerbejdžanom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala