- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Varufakis tuži Nemačku

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZJanis Varufakis
Janis Varufakis - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Panevropska stranka "DiEM25" grčkog političara Janisa Varufakisa saopštila je danas da je on pokrenuo tužbu protiv države Nemačke jer su mu je zabranjen ulazak u tu državu 12. aprila, kada je trebalo da prisustvuje Palestinskom kongresu.
U saopštenju se navodi da je, posle zahteva Varufakisa za obrazloženje o zabrani ulaska u Nemačku, ta država odbila da odgovori, pozivajući se na "nacionalnu bezbednost".
"Imajući u vidu ovo jasno kršenje nemačkih i evropskih zakona... Varufakis vodi nemačku vlast na sud zbog kršenja njegovih osnovnih prava i klevete, navodeći njegovu nameru da se žali, ako bude potrebe, i evropskim sudovima", piše u saopštenju.
Dodaje se da su sudu u Nemačkoj predata dokumenta koja ga podsećaju da je Varufakis trebalo da govori na javnom događaju koji su zajedno organizovale njegova stranka i jevrejska nevladina organizacija "Jevrejski glas za mir", što čini "optužbe o antisemitizmu besmislenim" u slučaju policijske zabrane tog događaja.
U saopštenju se napominje da je nemačka država, pozivanjem na nacionalnu bezbednost "opravdala svoje približavanje totalitarizmu" i "raspustila vladavinu prava i najvažniji principt EU - slobode građana na kretanje i politički angažman".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala