- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija se zalaže za ravnopravnu i nedeljivu bezbednost

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Rusija će nastaviti svoje obostrano korisno partnerstvo sa svim zemljama koje dele vrednosti slobode i pravde i koje se zalažu za jednaku i nedeljivu bezbednost, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Želim da istaknem: Rusija će nastaviti da razvija uzajamno korisna partnerstva i prijateljstva sa svima koji dele vrednosti slobode i pravde, zalažu se za strogo poštovanje međunarodnog prava i sveobuhvatan, jednak i nedeljiv sistem bezbednosti“, rekao je Putin na prijemu u čast šefova državnih delegacija koji učestvuju u događajima povodom 79. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu 1941-1945. godine u Moskvi.
On je naglasio da je to dug prema svima koji su prošli kroz strašna iskušenja Drugog svetskog rata.
„Sećanje na ratna prijateljstva naših očeva, dedova i pradedova, otvorenost, međusobno razumevanje i prijateljstvo ljudi različitih nacionalnosti, kultura i tradicija – to će biti pouzdan oslonac za naše kretanje napred, za zajednički rad zarad budućnosti“, rekao je šef države.
Na Dan pobede, u Rusiji se sa posebno toplim osećanjima dočekuju pouzdani partneri i prijatelji.
On je naveo da se ovaj praznik svečano proslavlja u državama ZND i mnogim zemljama Evrope i sveta, gde god se shvata „trajna vrednost pravde, jednakosti i humanizma, gde se sećaju i odaju počast junaštvu i podvizima vojnika koji su branili slobodu i budućnost za narode planete“.
Nad veličinom grandiozne pobede vreme nema moć.
„I pored svih pokušaja prekrajanja istorije, nepokolebljive su i pouke koje je svetska zajednica naučila u kotlu Drugog svetskog rata. Nacisti i japanski militaristi su u njega uvukli skoro 80 ​​odsto svetske populacije, pokrenuli agresiju u Evropi i Severnoj Africi, u Azijsko-pacifičkom regionu i ubili milione nevinih ljudi“, rekao je šef države.
On je podsetio da je Sovjetski Savez podneo najveći teret nacističke vojne mašinerije.
„A neprijatelj je dobio najžešći i najnepopustljiviji otpor. Ceo sovjetski narod ustao je da brani otadžbinu, a istorija nikada nije videla takvo jedinstvo, takvo masovno herojstvo“, naglasio je predsednik.
Za predsednike Zajednice Nezavisnih Država okupljene u Moskvi Dan pobede je veliki praznik, primetio je Putin.
Zemlja koja je pobedila nacizam i odbranila svoju slobodu, iskreno je podržavala druge narode u njihovom pravu na samoopredeljenje, pomagala narodima afričkog kontinenta i Azije, kako u periodu njihove antikolonijalne borbe tako i nakon sticanja državne nezavisnosti, istakao je predsednik.
Putin je na kraju svog obraćanja zvanicama predložio zdravicu „za generaciju pobednika, veliku pobedu, mir i prosperitet, za naše dobre prijatelje“.
„Hvala što ste sa nama“, rekao je ruski predsednik.
Ruski predsednik Vladimir Putin u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
RUSIJA
Putin: Odvažnost i herojstvo su nam u krvi, nema sumnje u pobedu Rusije
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala