- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Grad heroj: Oslobođenje Sevastopolja od nemačkih okupatora

© Sputnik / VladislavOdbrana Sevastopolja
Odbrana Sevastopolja - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
Pratite nas
Grad heroj – Sevastopolj oslobodila je sovjetska vojska pre tačno 80 godina, nakon što su ga tokom Drugog svetskog rata okupirale nemačke trupe.
Do početka 1944. godine, sovjetske snage su, nakon Melitopoljske i Kerč-Eltigenske desantne operacije, stigle do Perekopske prevlake, zauzele uporišta na južnoj obali Sivaša i na Kerčkom poluostrvu, blokirala sa kopna krimsku grupu nemačkih trupa i stvorile uslove za oslobođenje Krima.
Sedamnaesta armija, blokirana na poluostrvu, imala je naređenje da drži Krim po svaku cenu. Međutim, istovremeno sa pripremama za odbranu poluostrva, komanda 17. armije je razvijala evakuacioni plan, čija je glavna ideja bila da se u roku od nedelju dana povuku trupe u sevastopoljsko utvrđenje i izvedu preko mora u roku od tri nedelje.
Četvrti ukrajinski front je 8. aprila 1944. godine pokrenuo ofanzivu na Krim. Nekoliko dana kasnije, nakon proboja nemačkih snaga u području sela Išun, sovjetske trupe su ušle u operativne prostore poluostrva. Nemačke trupe su se povukle u Sevastopolj.
Sredinom meseca je Četvrti ukrajinski front došao do prilaza Sevastopolju, gde ga je neprijatelj zaustavio. Maršal Aleksandar Vasiljevski i komandant Četvrtog ukrajinskog fronta Fjodor Tolbuhin pokušali su da zauzmu grad i spreče evakuaciju 17. armije sa Krima. Međutim, nemačke trupe pružile su otpor.
Sovjetska komanda je bila prinuđena da otpočne temeljne pripreme za juriš.
Posle proboja sovjetske vojske, komanda 17. armije počela je evakuaciju sa Krima u rumunski grad Konstanca. Do 20. aprila evakuisano je 67 hiljada ljudi. Međutim, Hitler se nije složio sa odlukom štaba 17. armije i zahtevao je da zadrži Sevastopolj. Vojska koja je preostala u gradu imala je zadatak da nanese što veću štetu Crvenoj armiji. Evakuacija je 24. aprila prekinuta.

Zauzimanje ključnih položaja

Neprijatelj je za odbranu koristio moćan sistem utvrđenja na prilazima gradu. On se sastojao od tri čvora, koja sublokirala sve prilaze Sevastopolju – Makenzijeve planine, Saharna golovka i planina Sapun.
U skladu sa planom,koji je odobrio maršal Vasiljevski, izveden je napad u pravcu Mekenzijevskih planina, istočne obale Severnog zaliva. Jedinice sovjetske armije trebalo je da pritisnu neprijatelja do mora i unište ga, a zatim pređu Severni zaliv i zauzmu istočni deo Sevastopolja. Glavni udarac zadale su snage 51. i Primorske armije u oblasti planine Sapun.

Jedinice 51. i Primorske armije započele su 7. maja juriš na sevastopoljsko utvrđenje, probile neprijateljsku odbranu i zauzele njen ključni položaj – planinu Sapun.

Sledećeg dana je 2. gardijska armija zauzela Mekenzijeve planine i stigla do Severnog zaliva. Zahvaljujući tim akcijama, deo nemačkih trupa je bio odsečen od svojih glavnih snaga i pritisnut na more.
U isto vreme, neprijatelj je u zoni 51. Armije potisnut na unutrašnji perimetar Sevastopolja. Nakon što je dobio izveštaj da je dalja odbrana Sevastopolja nemoguća, 8. maja je Hitler pristao da se povuče na položaje Hersonesa i evakuiše 17. armiju.

Grad heroj

Odmah narednog dana, 9. maja, 2. gardijska armija zauzela je severni sektor i prešla Severni zaliv. 51. armija je takođe nastavila ofanzivu i ušla u jugozapadni deo grada.
Do kraja dana, sovjetska vojska je u potpunosti oslobodila Sevastopolj.
U Moskvi je 10. maja 1944. godine održana počasna paljba. Ispaljene su 24 salve iz 324 topa u čast sovjetskih snaga koje su oslobodile Sevastopolj od nemačkih okupatora.
Prezidijum Vrhovnog sovjeta SSSR-a je 8. maja 1965. dodelio Sevastopolju počasno zvanje „Grad heroj“ sa Ordenom Lenjina i medaljom Zlatna zvezda.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala